Tam_Bau
MENÜ
2022. december 7.
Ambrus
Környezetbarát úszóházak

Környezetbarát úszóházak

player.hu

A világ első „környezet-helyreállító” otthonai.

Ritkán jár együtt a luxuslakás, a lebegő ház és az okosotthon – a Seapod projekt „öko-helyreállító” építményei azonban pontosan ilyenek.

Az innovatív tengeri technológiákra szakosodott panamai Ocean Builders cég és a Waterstudio holland építésze, Koen Olthuis közös projektje „forradalmi lakókapszulákat” ígér: a világ első „környezet-helyreállító” otthonait.

Nemcsak egy koncepcióról van szó, a házakat már építik is Panama északi partjainál, sőt az árak is nyilvánosak: típustól függően 295 000–1,5 millió dollárba (118–600 millió forintba) kerülnek majd, a méretük 73 négyzetméter lesz, benne ugyanolyan helyiségekkel, mint a bármely más lakásban.

A Seapodok a népszerű tengerpartokra kínálnak lakó-alternatívát, olyan épületeket, amelyek nem vesznek el helyet az óceántól.
A házak a vízbe épülnek, de acél oszlopokon állnak majd. Valamivel két méter fölött kezdődik a lakórész, teljes körpanorámával, míg alá külön lakóhelyet terveztek a vízi élővilágnak.

„Normálisan, ha a vízen akarsz élni, az egy hajót jelent, ami sokak számára elfogadhatatlan – magyarázta Grant Romundt, az Ocean Builders CEO-ja. – Ezért terveztünk a víz felett lebegő lakásokat, amik olyanok, mintha a szárazföldönön élnél, de még többek is annál.”

Az otthonokat a legújabb okostechnológiákkal szerelik fel, személyre szabható beállításokkal, dizájnra és funkcionalitásra egyaránt odafigyelve.

Ennek legizgalmasabb része a lakók okosgyűrűje, amivel zárhatóak-nyithatóak az ajtók, vezérelhető a fűtés, a világítás, a zuhany hőmérséklete és akár a zene is.
Romundt úgy gondol erre, hogy nem a telefon lesz az asszisztensünk, hanem maga a lakás, ami segít optimalizálni az életünket. A cégvezető korábban maga is úszóházban lakott Torontóban, és ezt az életformát olyannak tartja, amivel nagyon nehéz versenyezni.

Külön izgalmas a szállítás kérdése: híd nem lesz a házak és a part között, kizárólag hajóval lehet majd odajutni, viszont biztonsági okból az okosgyűrű segélyhívó funkciója azonnal a lakáshoz hív egy automatizált vízi járművet, amelyek ugyanúgy automatikusan a bajban lévők – például vízbe eső lakó – segítségére sietnek, ha veszélyt jelez az MI-vel kiegészített kamerarendszer.


De nemcsak az életmentő automatizált hajó üzemel majd, hanem egy nagyobb is, ami egyrészt felel a nagyobb szállításokért (bútor, komolyabb mennyiségű élelmiszer), másrészt tisztítja is a vizet maga után, hogy ne okozzon kárt a tengerben a lakóközösség.

Kisebb szállításokra (élelem, gyógyszer) ugyanakkor drónok lesznek majd, továbbá vízitaxik és a lakók saját csónakjai is ott lesznek.
Szuper futurisztikusan hangzik, de már épülnek a lakóegységek, és szeptembertől el is kezdik árulni azokat, mi több, az első vásárlók jövőre be is költözhetnek a hírek szerint. Egyelőre csak Panamában építkeznek, de ez egyúttal egy teszt is, aminek a tapasztalatai alapján később nemzetközi terjeszkedés a cél.

Értékesítés terén Romundt magabiztos: azt mondja, miért kellene egész évben egy kéthetes nyaralásért dolgoznunk, amikor élhetünk is egész évben úgy, miután ma már sokaknak elérhető a távmunka.

Még csak különösebben el sem gondolkodott a célcsoporton, mert „amikor a torontói úszóházamban éltem, minden egyes vendégem beleszeretett a helybe.”

(Forrás: CNN, fotó: Grant Romundt/Ocean Builders)

 

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/data/www/clients/client99/web374/tmp) in Unknown on line 0