Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Környezetbarát és természetes szigetelés építőipari perlittel

Környezetbarát és természetes szigetelés építőipari perlittel

lakberinfo.hu

Természetes, káros anyagoktól mentes, kiváló zajszigetelő és még tűzálló is, akkor az építőipari perlit a megoldás.

Környezetbarát külső szigetelés

A duzzasztott perlitet már közel 90 éve használják az építőiparban rendkívül kedvező tulajdonságai miatt. Nem csoda, hiszen ez a kis sűrűségű (ezáltal igen könnyű) anyag nem terheli a szerkezeti elemeket, nem éghető és 900°C-ig hőálló. Rendkívül jó a hőszigetelése, ugyanakkor remek a páraáteresztő képessége is. Rágcsáló, rovar nem képes károsítani, de ellenálló például a gombásodással szemben is. És ami legalább ennyire fontos: semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, 100%-ban természetes.

Lássuk, hogyan készül az építőipari perlit és mi mindenre lehet felhasználni!

A kibányászott kőzetet először apró szemcseméretűre őrlik, majd 900-1000°C-ra hevítve duzzasztják. Az egész folyamat a pattogatott kukorica elkészítésére hasonlít, a perlit ténylegesen pattog hevítés közben. Az apró perlitszemcsék felszíne ugyanis megolvad, a szemcsék a belőlük kiáramló forró gőz hatására saját térfogatuk akár hússzorosára is képesek duzzadni. A folyamat végén kapott fehér vagy szürkésfehér színű anyag kis fajsúlyú, nagy pórustérfogatú és légcellákban gazdag. Ennek köszönhetően kiváló hézagmentes hő- és hangszigetelés készíthető belőle, mind száraz, mind nedves technológiák során.

Szigetelés száraz technológiával

Az építőipari perlit egyik felhasználási lehetősége, hogy ömlesztve, kötőanyag nélkül készítsenek belőle szigetelést. Lapostető vagy padlószerkezetek szigetelésénél maximum 80 kg/m3 halmazsűrűségű perlitet alkalmaznak, hézagmentes szigetelési teret hozva létre. A feltöltés jellegű szigetelés magastetők építésekor is alkalmazható, ilyenkor a szarufák közti területet töltik fel az építőipari perlittel. Egy másik alkalmazási lehetőség, hogy az építőipari perlitet többrétegű falak magszigetelésénél használják fel. Ez úgy történik, hogy a teherhordó és szigetelésvédő fal között kb. 5-12 cm rést hagynak, melyet az építkezéssel párhuzamosan töltenek fel perlittel. Az eredmény rendkívül hosszú élettartamú, kiváló hangszigetelő és hőhídmentes hőszigetelés. Lapostetőknél és padlóknál egy nagyon érdekes technológia is használható, amennyiben van lehetőség vibrátoros tömörítésre. Ez az úgynevezett száraz-hideg technológia, melynek során a perlitszemcsék felületét egy speciális bitumenfilmmel vonják be. Bedolgozás után ezt a bitumenréteget speciális parafénolajjal zselésítik, így készítve hőhídmentes, nedvességre, hőmérséklet ingadozásra érzéketlen, tűzálló szigetelést.

Szigetelés nedves technológiával

Az építőipari perlit kiválóan illeszkedik a nedves technológiákhoz is. Ilyenkor a duzzasztott perlit mellett kötőanyagokat és a bedolgozást elősegítő adalékokat adnak a keverékhez. A perlit előre meghatározott arányban a helyszínen is bekeverhető, de rengeteg féle előre elkészített termék található a piacon.
Talán a legszélesebb körben elterjedt felhasználási mód a hőszigetelő vakolatok és habarcsok készítése. Ez a terület elképesztő ütemben fejlődik, ma már a gyártók teljes vakolatrendszereket hoznak létre perlitalapú termékekből. A vakolatrendszerek a remek hőszigetelő képességen kívül a kiemelkedő páraelvezető képességgel is rendelkeznek, ezért nem gátolják meg a falak természetes szellőzését.
Az épülettüzek megfékezésére szuper megoldást jelentenek az építőipari perlit felhasználásával készült hőszigetelő panelek és táblák. Ezek ugyanis az épület belső és külső megfelelő pontjaira helyezve képesek lelassítani, megállítani egy esetleges tűz terjedését, mindezt úgy, hogy semmilyen káros anyag nem szabadul fel belőlük. Az építőipari perlitre padlófűtések tervezésénél is érdemes gondolni. A belőle készült hőszigetelő beton (perlitbeton) és estrich ugyanis gyorsan kivitelezhető és igen hosszú élettartamú. nem hiába használják egyre gyakrabban nem csak ipari létesítményeknél, de középületeknél és magánlakások kivitelezésénél is.