MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Körforgalom az Atlanti-óceán alatt

Körforgalom az Atlanti-óceán alatt

vezess.hu

Művészeti alkotásnak is beillő alagút épült az óceán alatt.

A Feröer-szigetek közlekedésének eddig is szerves részét alkották az alagutak. A Dániához tartozó, 18 szigetből álló terület főleg hegyekből és fjordokkal tagolt tengerpartokból áll, így minden alagút hatalmas könnyítést jelent a közlekedőknek. Eddig húsz alagút épült 1963 óta, mind hat kilométer alatti hosszal.

Ez fog hamarosan megváltozni, mivel három évnyi építkezés után várhatóan december 19-én nyitják meg az új, tenger alatti körforgalmi utat Streymoy és Eysturoy szigete között. A 11,24 kilométer hosszúságú alagút a főváros, Tórshavn és Runavík közötti utazási időt 74 percről mindössze 16 percre csökkenti.

Az 55 kilométeres túra a tenger alatt 17 kilométeresre rövidül, az alagúthálózat legalacsonyabb pontja 187 méterrel található a tengerszint alatt. Az alagút leglátványosabb pontja a körforgalom, melynek fényvilágát, hangulatát Trondur Patursson feröeri művész álmodta meg.

A gigászi projekt összesen 47,6 milliárd forintnyi dán koronába került, így természetesen a használata is díjköteles. A személygépkocsiknak 75 dán koronába (3600 forint) kerül az út egy irányba, de bérlettel olcsóbban megúszható az átjutás.

Ezzel párhuzamosan épül egy másik hasonló, tíz kilométer feletti hosszúságú alagút, amely Sandoy és Streymoy szigetét köti majd össze, ennek átadása 2023-ra várható.