MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Koncentrációs táborba küldik, aki olvas, imádkozik vagy szakállas

Koncentrációs táborba küldik, aki olvas, imádkozik vagy szakállas

24.hu

Bűncselekmények elkövetése nélkül gond nélkül átnevelőtáborba küldenek bárkit.

Egy most kiszivárgott 137 oldalas dokumentum minden korábbinál jobban rávilágít arra az embertelen bánásmódra, amit a kínai Kommunista Párt alkalmaz az ujgurok ellen Hszincsiang tartományban, ahol emberek millióit száműzik átnevelőtáborokba vagy börtönökbe. A Karakax lista néven nyilvánosságra hozott iratok szerint Peking a szélsőségesek ellen indított harccal takarózva fosztaná meg kulturális és vallási identitásuktól az ujgurokat, és nyomná el azokat, akiket nem tekint hazafinak.

A kínai kormány azt állítja, hogy a radikalizálódást szeretné felszámolni az országban. Múlt csütörtökön Wang Yi kínai külügyminiszter még arról beszélt, bármilyen nemzetközi megfigyelőt szívesen látnak a tartományban, hogy azok is lássák, mi az igazság. Szerinte nincsenek koncentrációs táborok, a különböző etnikai csoportok békében élnek egymással. A vallási szabadságot biztosítják, és az egymillió embert fogva tartó létesítményekről szóló hírek hazugságok.

Ezzel szemben az iratokból az derül ki, hogy paranoid módon, bűncselekmények elkövetése nélkül gond nélkül átnevelőtáborba küldenek bárkit akár csak azért, mert szakállat növesztett.

Jogvédők szerint Kína az ország nyugati részén élő muszlim ujgur kisebbség több mint egymillió tagját zárta táborokba az ország Hszincsiang-Ujgur

Álcázott leszámolás

Hszincsiang Kína legnyugatibb és legnagyobb tartománya, évszázadok óta jórészt muszlim etnikai népcsoportok, leginkább ujgurok lakták. Egészen mostanáig több ujgur lakosa volt a területnek, mint han kínai, akik az ország legnagyobb népcsoportjaként a lakosság 92 százalékát adják.

2016 óta ugyanakkor egyre több bizonyíték látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a kínai rezsim táborokba zárja az ujgurokat. Az amerikai külügyminisztérium adatai szerint eddig több mint kétmillió ujgurt vettek őrizetbe.

A táborok azt a célt szolgálják, hogy teljesen átneveljék az ujgurokat. A mandarin nyelv tanulására kényszerítik őket, bevezetik őket a Kommunista Párt alapelveibe, és tulajdonképpen a teljes állami propagandát elsajátíttatják velük. A fogva tartottak túlzsúfolt cellákról, kínzásról és társaik meggyilkolásáról is beszámoltak.

Mi vezetett idáig? 2016 decemberében öt ember, köztük három elkövető halt meg, amikor késekkel felfegyverzett férfiak robbantottak a Kommunista Párt helyi irodájánál. A kínai állami sajtó terrortámadásként számolt be az eseményekről.

A kínai rezsim ezek után háborút hirdetett az iszlamista szélsőségesek ellen, ennek jegyében kezdték el tömegesen rács mögé zárni az ujgurokat. A kormány azzal védekezik, hogy amióta három éve bevezették az intézkedést, senki nem halt meg terrorakcióban Hszincsiang tartományban.

Bár a most nyilvánosságra hozott dokumentumokban nem szerepel sok dátum, az első letartóztatás 2017 januárjában történhetett, egy hónappal az előző év decemberében történt támadás után. Azóta pedig a kínai állam olyan részletes adatbázist készített az ujgurokról, hogy jóformán mindent tudnak róluk.

Viszik aki olvas, szakállas vagy útlevele van

A kormány megbízottjai folyamatos megfigyelés alatt tartották az ujgurokat az elmúlt években. Elmennek a legkisebb közösségekbe, ahol együtt élnek a családokkal, velük alszanak, időt töltenek velük, kifaggatják őket, aztán az összes információt felviszik egy online adatbázisba.

A dokumentumok 311 ujgurra összpontosítanak, közülük 114-et azért vittek magukkal, mert túl sok gyermekük volt, 25-öt azért, mert útlevéllel rendelkeztek és rendszeresen utaztak külföldre, 13-at pedig azért, mert nagyon erős vallási tradíciókkal rendelkezik a családjuk. Másokat egyszerűen azért tartóztattak le, mert olvastak, illegálisan birtokoltak könyveket, szakálluk volt, vagy mert valamely rokonuk már börtönben volt.

Miután egy fogvatartott átképzése véget ér, értékelést írnak róla. Az egyik ilyen így szól az előzményekről, megállapítottuk, hogy mielőtt a fogvatartottat a tréningközpontba küldték, 2014-ben minden nap imádkozott az étkezések után, a családi rendezvényeken és a fesztiválokon. Vallási tudását a nagymamájától szerezte.

Egy másik ujgurral az volt a legnagyobb probléma, hogy nem akarta levenni a fátylat az arcáról. A jelentésben az olvasható róla, kétszer járt a férjével Szaúd-Arábiában, és végig rajta volt az arcán a fátyol arra hivatkozva, hogy allergiás, pedig többször felszólította rá a bizottság, hogy ne csinálja.

Bár 2016-ban a nő megszabadult az arcát takaró kendőtől, így is átnevelőtáborba küldték, mert veszélynek tartották.

Egyetlen fogvatartottnál sem jelzik, hogy mikor engedték szabadon őket. De sok esetben a bírálóbizottság azt javasolta, hogy a távozásuk után dolgozzanak az ipari parkban, ami egyértelmű jele annak, hogy kényszermunkára fogják őket.

A most kiszivárgott dokumentum pedig csak egy a sok közül. A tartományban 11 millió ujgur él, így feltehetően sok százezer hasonló jelentés áll Kína rendelkezésére.