Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Kilátás az Alpokra

Kilátás az Alpokra

foramagazin.hu

A kortárs kifejezésmódot a letisztult felületek és a kiváló minőségű anyagok egészítik ki.

Peter Pichler - Zaha Hadid tanítványa - és Pavol Mikolajcak építészpáros a síelésre vágyók számára teremtett menedéket Obereggenben. A Dolomitokba ágyazva, 2096 méterrel a tengerszint felett lebeg az Oberholz hegyi hütte. Ezzel az épülettel a duó, akik 2009 és 2012 között már dolgoztak együtt Bolzanóban, 2017-ben elnyerte az olasz Plan Award díjat.

Az épület három egységre tagolódik, amelyek ablakfrontjaikat csápszerűen nyújtják ki a hegyből a völgy panorámájának irányába, a környék három legfontosabb hegységéhez igazodva. A völgy felől nézve a három épületrésznek látszólag nincs alapja, acélgerendák és a hegyoldalon vasbetonfal támasztja alá az építményt. Az épület elegánsan ívelt oldalához egy napozóterasz simul.

Pichler és Mikolajcak a belső fenyőszerkezetet a csiszolt betonfalak hűvös esztétikájával állítja szembe. A kortárs kifejezésmódot a letisztult felületek és a kiváló minőségű anyagok egészítik ki. A fiatal építészek által tervezett bútorok is ezt a megközelítést folytatják: őrzik a szomszédos épületek esztergált megoldásaival a rokonságot, de üdítően könnyedek. Aki az előkelő hegyi étterem asztalainál vacsorázik, nem csak hegyi fenyő rizottót, hanem látványos kilátást is kap.

A kivitelezés megszervezése is bravúr volt: az oberholzi hegyi villa teljes faszerkezetét előre kellett gyártani, hogy az épületet a helyszínen, a mindössze négy hónapos hegyi nyár alatt el lehessen készíteni.