MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon

hvg.hu • fotó: index.hu

Ebbe az időben az otthonokat csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása miatt lehet elhagyni.

A péntek kora reggeli adatok szerint már 300 beazaonosított koronavírus-fertőzött van Magyarországon. Közülük 286 magyar állampolgár, 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami. A gyógyultak száma 28-ról 34-re nőtt, valamint tíz elhunytról tudunk.

Szokásos pénteki rádióinterjúját adta Orbán Viktor, ahol a miniszterelnök először arról beszélt, hogy az Operatív Törzs reggel is ülésezett. Rendeletet hoztak arról, hogy: kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére. Március 28-a és április 11-e között.

Ebbe az időben az otthonokat csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása miatt lehet elhagyni, de a korlátozás Orbán szerint arányos és szükséges, megfelel a külföldi mintáknak. Hozzátette, a szociális távolság (másfél méter) megtartásával az egészségügyi sétát lehetővé tették, de bekerült egy olyan korlátozás is, hogy az idősek és a fiatalok külön idősávban mehetnek boltba. Napközben 9 és 12 óra között az idős korosztály (a 65 év felettiek) látogathatja az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat.

A kijárási korlátozás

A rádiós bejelentés után nem sokkal megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet is a korlátozásról. A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor – áll a jogszabályban. Mi számít alapos indoknak:

a) a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint 
az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen 
a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,

b) napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,

c) az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki 
egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, 
fizioterápiás kezelés, gyógytorna),

d) az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés az 5. § szerint,

e) a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,

f) a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben (a továbbiakban: élelmiszerüzlet) történő vásárlás,

g) a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi 
árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban együtt: drogéria) történő vásárlás,

h) az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,

i) a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,

j) a piacon, a helyi termelői piacon (a továbbiakban együtt: piac) történő vásárlás,

k) a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben (a továbbiakban együtt: gyógyszertár) 
történő vásárlás,

l) az üzemanyag-töltőállomás felkeresése,

m) a dohányboltban történő vásárlás,

n) a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele,

o) a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,

p) a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos 
szolgáltatások igénybevétele,

q) a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,

r) a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, 
biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,

s) az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,

t) a szülői jogok és kötelezettségek,

u) a hitéleti tevékenység.

Alapos indok tovább a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – pedig egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

Orbán a döntéstől azt várja, a kontaktusok száma lecsökken, így a járvány terjedési sebessége is. A magánéletet tiszteletben kell tartani, mondta, de folyamatos kérdőívezéssel monitorozzák, hogy mit gondolnak a magyarok az eddig meghozott intézkedésekről.

Egytizedére esett a kontaktusok, a kijárási korlátozásnak pedig most volt itt az ideje – mondta.

A gyermekeket továbbra is be lehet vinni kis csoportokba, akik otthon nem tudják ellátni, ahogy az óvodákat sem zárták be, ugyanilyen céllal. A szabadba is ki lehet menni, mondta el újra a kormányfő. Hozzátette, a rendőröknek nem kikényszeríteni kell a szabályokat, hanem segíteni, hogy betartsák, együtt kell működniük az emberekkel.

Szanckiók lesznek? Igen. Szabálysértés, ha valaki megszegi a korlátozást, helyszíni bírságolás lehet, a minimumtétele ennek 5000 forint.

A járványt csak intelligenciával lehet legyőzni, a magyarok pedig született intelligenciával jól állnak – mondta Orbán. Válság idején az országunk mindig a szebbik arcát mutatja.

Műsorvezetői kérdésre a kormányfő a politikáról, a politizálásról azt mondta, most nem a kormány-ellenzék szembenállásnak, hanem az összefogásnak van itt az ideje. Reméli, mindenki felveszi az ehhez szükséges lelkiállapotot.

Nem sikerült négyötöddel eltérni a házszabálytól még hétfőn, az ellenzék “nem” szavazata miatt, Orbán szerint azonban a járványt csak gyors cselekvéssel lehet sikert elérni.

AZ EU kekeckedőinek is megmondta, most nem az a helyzet van, hogy “okoskodjanak itt neki” a felhatalmazási törvényről. Világosan megmondta, ha segíteni nem tudnak, legalább ne akadályozzák őt. Az uniónak válság idején mutatkoznak meg a gyengeségei, de segítséget onnan nem kaptak. Attól függetlenül maradnak ennek a szövetségi rendszernek a tagjai.

Visszatérve a kijárási korlátozásra, a műsorvezető megkérdezte, hogyan érinti ez a gazdaságot. “Mindig érinti, de most nem a gazdaság, hanem az emberek élete az első.” Újabb gazdaságvédelmi csomagon gondolkodnak, de most nem ez a legfontosabb.

Ez egy háborús helyzet – fogalmazott, de szerinte helytáll az ország és az emberek.

A gazdaságot pedig úgy rántják ki a gödörből, hogy “megfogjuk és kirántjuk”, a részletekkel árpilis közepén jelentkezik majd.

Elmondta azt is, a vírus terjedni fog, de lassítaniuk kell a terjedését.

Ha a csúcsát eléri a járvány, akkor tízszeres terhelésnek kell kibírnia az egészségügynek, anyagban, ágyban, lélegeztetőgépben, emberben, ennek a megszervezése zajlik most. “A legnagyobb feladat ma az, hogy azokat megvédjük a fertőzéstől, akik részt vesznek a védekezésben.” Ehhez azonban fegyelmezett betegekre és családtagokra van szükség.

Ha jól szervezzük meg, sikerülni fog – mondta.

Hétfőtől egyenruhás, katonai kórházi parancsnokok jelennek meg minden kórházban, akik a készletgazdálkodást és a járványügyi szabályok betartását fogják felügyelni, de “nem ők fogják megmondani, kiket kell megműteni.”