MENÜ
2022. január 28.
Károly, Karola
Kezdődik a női kézilabda-világbajnokság: vajon a felnőttekkel is csodát tesz Golovin Vlagyimir?

Kezdődik a női kézilabda-világbajnokság: vajon a felnőttekkel is csodát tesz Golovin Vlagyimir?

igenyesferfi.hu

 Golovint kiváló munkája elismeréseként idén ősszel, az olimpia után a felnőtt válogatottunk szövetségi kapitányának nevezték ki.

A magyar női kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya a juniorokkal vb-t és Európa-bajnokságot is nyert, a felnőttek között a nyolcba jutás a minimum cél a spanyolországi vébén.
Az odesszai születésű Golovin Vlagyimir 1992 és 2006 között Magyarországon kézilabdázott, kisebb-nagyobb sikerrel, majd komolyabb vezetőedzői feladatait a Siófoknál, illetve az MTK-nál kapta, mígnem óriási eredményeket ért el a magyar junior női kézilabda-válogatott élén, 2018-ban világbajnok, egy évvel később pedig Európa-bajnok lett a korosztállyal.

Első nagy megmérettetése a spanyolországi világbajnokság lesz. Magyarország legutóbb 2005-ben szerzett érmet vébén, akkor harmadik lett, míg a legutóbbi három tornán nem sikerült a legjobb tíz csapat közé kerülnie, 2015-ben 11., 2017-ben 15., 2019-ben pedig 14. helyen zárt. Nem volt zökkenőmentes a mostani felkészülés, Tomori Zsuzsanna az utolsó pillanatban mondta le a válogatottságot, Janurik Kinga pedig koronavírus-fertőzés miatt kénytelen távol maradni a tornától, amelyen december 2-án, csütörtökön kezd a magyar csapat Szlovákia ellen.

„Idén ősszel nem csak új olimpiai ciklus kezdődött a válogatott életében, hanem egy új korszak is, egy új szövetségi kapitánnyal és egy átalakuló csapattal.
Az olimpián hetedik helyen zárt a magyar válogatott, ezzel is bebizonyítottuk, hogy továbbra is a világelitben van a helyünk, így a Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége egyértelműen az első nyolcba várja a csapatot a világbajnokságon is, tehát továbbra is a világelit részesei kell, hogy legyünk” – mondta a vb előtt Kirsner Erika, az MKSZ alelnöke.

A magyar válogatott az olimpiai bajnok Franciaországgal hangolt a vb-re, az első párizsi találkozón 33-28-ra kaptunk ki, majd vasárnap már csak egy találattal bizonyultak jobbnak a gallok (29-28).

„Bízunk benne, hogy a legjobb tudásunk szerint tudunk játszani majd a világbajnokságon. A héten a francia válogatott ellen játszottunk két felkészülési mérkőzést, a keretük szinte teljesen megegyezett az olimpiai aranyérmes csapatéval. Ezeken a meccseken a hangsúly a védekezésen, valamint a visszafutáson volt, ha jó eredményeket akarunk elérni a vb-n, akkor a játék ezen elemeiben mindenképp javulnunk kell. A világbajnoki ellenfeleket tekintve a felkészülés során mérkőzésről mérkőzésre haladunk, mindig csak egy csapatra koncentrálunk. Az első összecsapás mindig nagyon fontos, a sorsolásunk annyiban kedvező, hogy meccsről meccsre egyre erősebb ellenfelekkel játszunk és biztos vagyok benne, hogy mi is lépésről lépésre egyre jobbak leszünk majd – jelentette ki Golovin, aki a keretről is beszélt.

“Próbáltuk megtartani a csapat rutinos játékosait és közben felépíteni a fiatalokat, ez időközben felborult. A játékelemekről beszélve, a legfontosabb a védekezés összerakása, amikor stabilak vagyunk hátul, akkor sokkal jobban teljesítünk támadásban is. A fiataloknak rutint kell szerezniük, de ez a világbajnokság nem csak erről fog szólni, hanem az elénk kitűzött célok teljesítéséről is. Minden nap azon dolgozunk, hogy jobbak és jobbak legyünk, most nagyon kevés idő volt a felkészülésre, de szerencsére nagyon jó kapcsolatot ápolok az edzőkollégákkal, továbbá az egyes klubokból hozott páros kapcsolatokra is tudok építeni. Reméljük, hogy sikerül egy olyan csapatot most összekovácsolni, amely képes lesz az olimpiai kijutást is kiharcolni a következő nemzetközi tornán” – tette hozzá.

A végleges keretszűkítésnél Fodor Csenge, Kiss Nikolett és Töpfner Alexandra maradt ki az utazó csapatból, míg Szöllősi-Zácsik Szandra Spanyolországban csatlakozik a válogatotthoz. A vb-n meccsenként 16 játékos nevezhető.
„Bármilyen csapatsportban nagy megtiszteltetés és felelősség csapatkapitánynak lenni, a válogatottnál pedig ez külön kiváltság. Igyekszem pályán és azon kívül is helytállni ebben az új szerepben, a lehető legtöbbet kihozni magamból és segíteni a társaimat – mondta Bíró Blanka, az FTC kapusa. – Természetesen, mint minden sportoló, én is úgy megyek ki a pályára, hogy minden mérkőzést meg szeretnék nyerni.”

A magyar női kézilabda-válogatott világbajnoki kerete:
Kapusok: Bíró Blanka (FTC), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (Bietigheim, német)
Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC), Lukács Viktória (Győr)
Jobbátlövők: Albek Anna (Metzingen, német), Klujber Katrin (FTC), Planéta Szimonetta (DVSC)
Irányítók: Tóth Eszter (Mosonmagyaróvár), Vámos Petra (DVSC)
Beállók: Bordás Réka (DVSC), Szabó Laura (MTK), Tóvizi Petra (DVSC)
Balátlövők: Háfra Noémi (Győr), Kácsor Gréta (Vác), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Schatzl Nadine (Győr)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
A magyar válogatott csoportmérkőzései (az első három jut tovább a középdöntőbe):
December 2., 20:30: Magyarország–Szlovákia (Tv: M4 Sport)
December 4., 20:30: Magyarország–Csehország (Tv: M4 Sport)
December 6., 20:30: Magyarország–Németország (Tv: M4 Sport)

További vb-menetrend:
A középdöntő mérkőzésnapjai: december 8., 10., 12.
Negyeddöntők (Granollers): december 14-15.
Elődöntők (Granollers): december 17.
Döntő, bronzmérkőzés (Granollers): december 19.

(Kiemelt kép: Magyar kézilabda-válogatott)