MENÜ
2024. május 8.
Mihály
Karácsony Európában

Karácsony Európában

Takács Zsuzsa • fotó: freepic.com

Ahány ország, annyi szokás és hagyomány. Rengeteg hasonló, és jónéhány különböző szokással találkozhatunk Európában.

Belgiumban már november végén megjelenik a pékségekben a baba alakú kalács, Jézus kenyere, a „cougnou”, amely Észak-Franciaországban is ismert. Bulgáriában a ház asszonya készít egy kenyeret, amelybe pénzérmét süt bele. A ház ura felosztja a kenyeret a családtagok között, és aki a pénzt megtalálja, arra gazdagság, egészség és szerencse vár a következő évben. A hét, kilenc vagy tizenkét fogásból álló karácsonyi menüt hagyományosan a földön, egy nagy abroszon tálalják, amelyek általában hús nélküli egyszerű ételek, mint például a bulgurral és rizzsel töltött káposzta vagy a babfőzelék.

Csehországban a hagyomány szerint a karácsonyi vacsora a nap első étkezése, és aki kibírja, hogy előtte nem eszik, aranymalacot lát a falon. A hagyományos karácsonyi menüből nem hiányozhat a rántott ponty, a krumplisaláta, és a karácsonyi kalács. A dán hagyomány szerint a karácsonyi forgatagban ún. nissék (manók) lepik el az országot, akik a hagyomány szerint a Mikulás első számú segítői. Gyakran kisebb, ártalmatlan csínyeket is elkövetnek – írja az europapont.blog.hu.

Tipikus olasz karácsonyi sütemény a fűszeres, szárított gyümölcsökkel készülő panforte, a pandoro és a panettone (karácsonyi kuglófféleségek). Az ország északi részében a hagyomány szerint a Télapó (Babbo Natale), Jézuska (Gesù Bambino) vagy Szent Luca (Santa Lucia) hozza az ajándékokat a gyerekeknek, az ország déli részén pedig Befana, egy jóságos öreg boszorkány, a hagyomány szerint január 6-án. Svédországban Szenteste napjának elengedhetetlen része Donald kacsa (Kalle Anka) – közel ötven éve az esti ajándékozás előtt a család Walt Disney klasszikusát nézi. A karácsonyi készülődés legfontosabb ünnepe december 13., Luca napja , a fény ünnepe, amikor a helyi kislányok fehér ruhába öltözve, fejükön gyertyákkal vagy fényekkel idézik fel Szent Luca történetét. A spanyolok különös szokása, a karácsonyi ünnepek egyik fontos mozzanata a karácsonyi lottó (Lotería de Navidad). A kihúzott számokat élő adásban, énekelve ismertetik a nézőkkel. Az ajándékokat pedig a napkeleti bölcsek, a három királyok hozzák a jó gyerekeknek, január 6-án.