Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 17.
Rudolf
Júniusi teendők a házikertben

Júniusi teendők a házikertben

agroforum.hu

Idén májusban és júniusban bőséggel kapunk az égi áldásból a nagy tavaszi aszályok után.

Az idei szélsőséges időjárás is megköveteli, hogy fokozottan ügyeljünk kertünk talajállapotára. A sok esőzés nemcsak vízigényes kultúrnövényeinknek, de a gyomoknak is rendkívül kedvez, ezért szükséges rendszeresen kapálni, gyomtalanítani a talajt. Az udvaron, illetve a kertben lekaszált füvet leteríthetjük a fiatal gyümölcsfák vagy a veteményesben a paprika-, paradicsom, vagy batátapalánták köré

Növényvédő szereket csak a legvégső esetben alkalmazzunk, és akkor is szigorúan tartsuk be a készítmény engedélyokiratában szereplő utasításokat! Ebben a hónapban különösen ügyeljünk a meztelencsigákra, a levéltetű-fajokra és az üvegházi molytetűre (liszteske).

Az időjárás függvényében öntözzük a kertet

Rendkívül fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megfelelő vízmennyiség biztosítására! Az időjárás függvényében öntözzük mind a gyümölcstermő bokrok, mind a gyümölcsfák földjét, ugyanis a következő évi termőrügyek kialakulásában döntő szerepe van az elegendő mennyiségű csapadéknak. Ne feledkezzünk meg a megüresedett ágyások új lakóiról sem, illetve az újonnan vetett vagy kiültetett dísznövényekről sem!

Teendők a gyümölcsösben

Végre eljött az ideje, hogy számos gyümölcstermő bokorról és fáról szedhessük már egész éves gondos munkánk gyümölcsét. Itt az ideje júniusban a szamóca, a piros- és feketeribiszke, a korai cseresznye és a korai őszibarack-fajták szüretelésének.

Június elejétől megkezdhettük a kajszi- és őszibarackfák gyümölcsének ritkítását (bár a kajszin idén sincs mit ritkítani, de ha az elkövetkezendő években nem lesz ilyen kegyetlen az időjárás, ütemezzük be ezekre a napokra ezt a munkát is). A felesleges gyümölcsöket két-három alkalomra osztva távolítsuk el! A gyümölcsök egészséges növekedését úgy tudjuk biztosítani a ritkítással, ha minden két, szomszédos gyümölcsöt úgy hagyunk meg, hogy közöttük elférne még egy kifejlett harmadik is. Június utolsó hetében nézzük át az őszibarackfákat! A túl sűrűn álló vagy nem megfelelő irányba növő, beteg vagy sérült hajtásokat távolítsuk el! A hónap vége felé a korai őszibarack-fajtákat már szüretelhetjük is.

A szőlő kötözéséről se feledkezzünk meg! A leveleket és a hajtásokat úgy rendezzük a zöldmunkák során, hogy a leveleket a lehető legtöbb fény érje, és a lehető legnagyobb mértékben tudják segíteni a termésérést és elkerüljük az önárnyékolást. Június utolsó hetében ellenőrizzük a kötözéseket, és csípjük vissza a levelek hónaljában képződött hajtásokat 2-3 levélre!

Június elején még kiültethetők voltak a frigó-szamócapalánták. Ennek a palántatípusnak az a nagy előnye, hogy a korai zöldségek (pl.: saláta, zöldborsó, retek) helyére kerülhet. Amíg tart a szamócaszüret, érdemes minden nap végignézni az ágyást, és rövid kocsánnyal együtt lecsípni az ízletes gyümölcsöket. Különösen csapadékos időben az akár 1-2 nappal tovább bokron maradt érett szamócát hamar megfertőzi a szürkepenész, ami igen gyorsan tovább terjed a többi gyümölcsre is, ezért is érdemes időt szánni a napi szüretelésre. Mivel a szamóca nem utóérő gyümölcs, mindig csak a már megérett gyümölcsöt szedjük le! Igyekezzünk minél hamarabb felhasználni vagy elfogyasztani a szamócát, mert a sok esőzés miatt nedvesen leszedett gyümölcsök hamar rothadásnak indulnak.

A szamócabokrokra a szüret után is fordítsunk kellő figyelmet, hogy jövőre is gazdag termésünk legyen! Nyáron öntözzük az állományt, amennyit szükséges, és segítsük a növekedésnek induló indákat a legyökerezésben: rögzítsük az indákat kevés földdel a talajhoz, a talajt pedig igyekezzünk gyommentesen tartani. A májusban vagy akár még most kihelyezett fűkaszálék a tövek körül nemcsak az érő gyümölcsöket védi meg a szennyeződéstől, hanem megakadályozza a talaj kiszáradását is, emellett a gyomnövények is nehezebben kelnek a takart ágyásban.

Teendők a veteményeskertben

Miután betakarítottuk júniusban a korai zöldségféléket, a felszabadult veteményágyásokat újra kihasználhatjuk: tisztítsuk meg a talajt a növénymaradványoktól, lazítsuk meg kissé a földet, majd igényesen gereblyézzük el, és szórjunk ki némi komposztot is rá. Így alaposan előkészítjük az új magágyat a rövid tenyészidejű sárgarépának, céklának, póréhagymának, zöldbabnak, zöldborsónak, fejes káposztának, vörös káposztának, kelkáposztának, fodros kelnek, bimbós kelnek, karalábénak, nyári reteknek és nyári salátának is, de őszi szedésre vethetünk még karfiolt is. A hónap közepén még csemegekukoricával is megpróbálkozhatunk. Most ültessük el a padlizsán-, dinnye- és paprikapalántákat is!

A fejlődő zellergumókon képződő gyökereket távolítsuk el azért, hogy a gumó ki tudja magából hozni a legtöbbet.

Naponta-kétnaponta szedhetjük a zöldborsót. Az uborkát is szüretelhetjük már: a felhasználása és mérete függvényében kétnaponta szedhetjük a csemegeuborkának valót, háromnaponta a kovászos uborka alapanyagát, és ötnaponta a salátának valót. A cukkinira is érdemes figyelni: június végétől az egészséges tövekről már szüretelhetők a zsenge termések, de ha kicsit türelmesebbek vagyunk, várhatunk a szürettel nyár közepéig.

A zöldbabot, paradicsomot rendszeresen öntözzük az időjárás függvényében. A folytonnövő paradicsomoknak biztosítsunk támasztékot (pl.: akáckaró), és rendszeresen távolítsuk el a hónaljhajtásokat.

Alaposan vizsgáljuk át a burgonyatöveket, és pusztítsuk el a talált burgonyabogarakat!