Tam_Bau
MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Jövőbiztos, meghökkentő tárgyak

Jövőbiztos, meghökkentő tárgyak

player.hu

„Azt akartuk, hogy a kiállítótér az elmélkedés, a pozitív hozzáállás és a kreativitás helye legyen.”

Koppenhágában, a Dán Design-múzeumban látható a The Future is Present (A jövő jelen van) kiállítás, ami a jobb jövő kialakítását járja körül kutatási projektekkel, új anyagokkal, jövőbiztosra tervezett tárgyakkal.
Nem fix, nyomdakész megoldásokat mutatnak be, inkább csak a jövőről való gondolkodásra ösztönzik a látogatót, többek között olyan meghökkentő tárgyakkal, mint a nyolc tehén mintegy százméternyi beléből készített Inside Out csillár (képünkön). A tervező, Kathrine Barbro Bendixen a máskülönben kidobásra ítélt melléktermékek felhasználására tett egy merész kísérletet.
Látható még papírhabból készült, biológiailag lebomló urna, ami az élet természetes körforgására emlékezteti a gyászolókat, de egészen újszerű anyagokból készített olyan hétköznapi tárgyak is, mint amilyen egy nyugágy.
Egy részleg pedig azt mutatja be, hogyan képzeltük el a jövőt a múltban; itt látható Steen Volmer Jensen dán mérnök által a '80-as években tervezett háromkerekű elektromos autó, az Ellert, ami a műfajában első volt Dániában, vagy épp háztartási eszközök a porszívótól a turmixgépig.
„Azt akartuk, hogy a kiállítótér az elmélkedés, a pozitív hozzáállás és a kreativitás helye legyen”– hangsúlyozta Pernille Stockmarr kurátor.