MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
„Isten nem áldhatja meg a bűnt

„Isten nem áldhatja meg a bűnt"

telex.hu

Katolikus egyház: Isten nem támogathat olyan bűnöket, mint az azonos neműek kapcsolata.

 

Arra reagált melegekre vonatkozó kijelentésében a Vatikán, hogy nem áldhatja meg a meleg emberek élettársi kapcsolatát, mert „Isten nem áldhatja meg a bűnt”, írja a BBC.

Frissítés: korábban a meleg jogi szervezetekről írtunk cikkünkben, a Vatikán azonban a melegek élettársi kapcsolatára vonatkozóan adott ki csak közleményt.

A katolikus egyháznak nincs hatalma megáldani az azonos neműek kapcsolatait, mert „lehetetlen, hogy Isten megáldja a bűnt”, közölte a Vatikáni Hittani Kongregáció (CDF). A CDF hozzátette, ettől még tudomásul veszik „az azonos nemű kapcsolatok pozitív elemeit”.

Ferenc pápa hétfőn jóváhagyta a CDF válaszát mondván, az nem egy „igazságtalan megkülönböztetés” szándékszik lenni, hanem inkább „a liturgikus rítus igazságára való emlékezés”.

A CDF választ adott arra az elmúlt hónapokban induló tendenciára is, melyben néhány plébánia Németországban és az Egyesült Államokban áldást kezdett adni a meleg kapcsolatokban élő emberekre. A hivatal erre emelte ki álláspontját, miszerint az egyháznak nincs hatalma ahhoz, hogy áldást adjon a meleg kapcsolatokra. Hozzátették, ugyanígy nem támogathatják például a házasságon kívüli szexet sem.

Az egyház melegekhez való hozzáállása tavaly év végén váltott ki újabb visszhangot, amikor Ferenc pápától egy róla készült dokumentumfilmben elhangzott egy olyan mondat, ami szerint törvényben szabályozná a melegek élettársi kapcsolathoz és családhoz való jogát. A Vatikán később jelezte, a filmben a mondatokat kiemelték a kontextusukból, a pápa ugyanis arról beszélt, hogy a családoknak nem szabad eltaszítaniuk maguktól a gyerekeiket, rokonaikat, ha kiderül róluk, hogy melegek.