MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Virtuális erőmű, húsz százalékkal olcsóbb áram

Virtuális erőmű, húsz százalékkal olcsóbb áram

alternativenergia.hu • fotó: teslarati.com

Virtuális erőművet hoznak létre a Dél-Ausztrál államban, amelynek keretében a csatlakozók ingyen kapják a napelemes rendszert.

A program a közelmúltban érte el harmadik fázisát, ezúttal 3 ezer állami vagy önkormányzati lakóingatlan csatlakozott – írja a One Step Off The Grid. Dan van Holst Pellekaan energiaügyi miniszter szerint a VPP (Virtual Power Plant) legújabb bővítésével a rendszer már 4100 lakást érint, a végső cél az, hogy államszerte 50 ezer magán és állami otthont vonjanak be a programba. A harmadik fázis megvalósításához a Tesla és az állami kormányzat mellett az Ausztrál Megújuló Energiai Hivatal és az állami kézben lévő Clean Energy Finance Corporation is hozzájárult.

A bérlőknek egyszerű dolguk van: a projekt keretében ingyen telepítenek egy 5 kW-os napelemet a tetőre, és egy 13,5 kWh-s Tesla Powerwall 2 akkumulátor-rendszert is felszerelnek. A résztvevők az alap piaci ajánlathoz képest 22 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá az áramhoz akár az akkumulátorból, akár a hálózatból szerzik azt be. A harmadik fázisban a virtuális erőmű a napelemek és az akkumulátorok kombinálásával már nagyjából 20 MW-tal és 54 MWh-val fog működni, a rendszer a felesleges áramot az elektromos hálózatba továbbítja.

Van Holst Pellekaan szerint a VPP-nek köszönhetően Dél-Ausztrália hálózata először lesz stabil az Északi Erőmű bezárása óta – a szénerőmű leszerelése 2016-ban kezdődött meg. Az államban a VPP mellett a Hornsdale-i napelemparkkal igyekeznek újra stabilitást elérni.

Dél-Ausztrália jó úton halad, hogy az első olyan nagyobb, gigawatt skálájú hálózattal rendelkezzen, amelyben a napelemek képesek kielégíteni a hálózati igényt. Bár ez alapvetően pozitívumnak tekinthető, komoly problémákat is eredményez az integráció terén. Korábban több lehetséges megoldás, így a hálózatba juttatott többletenergia megadóztatásának ötlete is felmerült, ezen elképzelések körül azonban komoly viták alakultak ki. A virtuális erőművek egy minden fél számára elfogadható megoldást jelenthetnek, Ausztráliában jelenleg két VPP kialakítása is folyamatban van.