MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Irdatlan EU-s pénz megy egyetemekre

Irdatlan EU-s pénz megy egyetemekre

hvg.hu

Az uniós helyreállítási ala negyedét az egyetemekre költenék.

A Magyarországnak szánt 6000 milliárd forintból 1509 milliárdot fordítanak a felsőoktatásra, ennek közel kétharmadát infrastruktúra- és eszközfejlesztésére.

A magyarországi egyetemek egyértelműen nyertesei lesznek az unió helyreállítási alapjának, a Magyarországnak juttatott 6000 milliárd forintból 1509 milliárdot ezen intézmények használhatnak fel fejlesztésekre 2021 és 2026 között a kormány döntésének köszönhetően – idézte az MTI Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, aki pénteken, Kaposváron beszélt erről.

A miniszter szerint példátlanul nagy forrásról van szó, az összeg négyszer akkora, mint amennyi az unió előző költségvetési időszakában érkezett a felsőoktatás és kutatás támogatására az unióból. A pénzt az egyetemekre, az egyetem környéki innovációs ökoszisztéma építésére, valamint az egyetem és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésére fordítják.

Az egyetemekre szánt milliárdokról Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt péntek reggeli szokásos rádióinterjújában.

Palkovics szerint a pénzből

955 milliárdot költenek infrastruktúra- és eszközfejlesztésére,
382 milliárdot az egyetem környéki innovációs ügyek finanszírozására, a tudományos park koncepcióra;
172 milliárdot a szakképzési rendszernek az egyetemekkel összefüggő fejlesztésére, azon belül tartalom- és eszközfejlesztésre.
Palkovics László szerint azt várják, hogy támogatás révén a felsőoktatás megfelelően látja el majd szakemberekkel a magyar gazdaságot, a magyar közösség érdekeit, néhány egyetem pedig bekerüljön a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye közé.

Ennek a Magyarországról alkotott kedvező kép mellett abból a szempontból is van jelentősége, hogy a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek megjelenésének feltétele egy kívülről jól látható, jól működő felsőoktatás és innovációs ökoszisztéma - mondta.