MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Iráni orvosok szerint...

Iráni orvosok szerint...

telex.hu

...a tüntető nők arcára és nemi szervére céloznak a biztonsági erők a sörétes fegyverrel.

Egy brit lap riportere számos olyan orvossal készített interjút Iránban, akik a tüntetéseken megsérült nőket kezelték, és megdöbbentő trendre figyelt fel.

A Guardian országszerte több orvossal készített interjút Iránban, akik azt mondták, hogy az iráni biztonsági erők a tüntető nők arcára, mellére és nemi szervére célozva használják tömegoszlató fegyverüket az iráni rendszerellenes tüntetéseken.

Az orvosok és a nővérek titokban kezelték a tüntetőket, hogy elkerüljék a letartóztatást. Mint elmondták, akkor lettek figyelmesek a megkülönböztetésre, amikor észrevették, hogy a nők jellemzően más sebekkel érkeznek hozzájuk, mint a férfiak, akiknek inkább a lábukban, a fenekükben és hátukban volt a lövedék.

Az orvosok több fotót és röntgenfelvételt is átadtak a Guardiannek, amik azt bizonyítják, hogy a biztonsági erők közelről lőttek emberek kényes testrészeire. Több sérültnek söréttől származó, pusztító sebek borították a testét.

Egy Iszfahán tartománybeli orvos szerint a hatóságok azért lőnek máshogy a nőkre, „mert a büszkeségükben és szépségükben akarnak kárt tenni”. Példaként felhozta egy utóbbi esetét:

„Egy húszas évei elején járó nőt kezeltem, aki két lövést kapott a nemi szerve környékére. Tíz sörét a belső combjában volt, azokat könnyen el tudtam távolítani, de két sörét beékelődött a húgycső és a hüvelynyílás közé” – mondta az orvos. Mint hozzátette: súlyos volt a hüvelyi fertőzés veszélye, ezért megkérte a sérültet, hogy menjen el egy megbízható nőgyógyászhoz. A nő arról beszélt neki, hogy a tüntetésen egy tízfős ügynökcsoport vette körül, majd belelőttek a nemi szervébe és a combjába. Akár a lányom is lehetett volna, közölte az orvos, aki az idézett összes egészségügyi szakemberhez hasonlóan névtelenül nyilatkozott a cikkben, mert fél a megtorlástól.

A lap megkereste az ügyben az iráni külügyminisztériumot, de nem kapott választ a kérdéseire.

Iránban szeptember óta tüntetések sora zajlik, miután egy 22 éves nőt, Mahsza Aminit az erkölcsrendészet emberei őrizetbe vettek, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt a rendőrautóban megverték, pár nappal később Amini belehalt sérüléseibe. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk. Hogy hogyan élik most a mindennapjaikat a nők Iránban, mit várnak a demonstrációktól, arról lapunk ott élőket kérdezett, erről ebben a cikkben olvashatnak.

Az Iráni Emberi Jogi Szervezet szerint az állami fellépés következtében legalább 378 ember halt meg, köztük 47 gyerek. A hatóságok a tüntetések miatt nyolc embert ítéltek halálra, az Amnesty International szerint pedig legalább 21 embert vádoltak meg olyan bűncselekményekkel, amelyek akár halálbüntetést is vonhatnak maguk után.