MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Inkább bölcsődék kellenének meddőségi klinikák helyett

Inkább bölcsődék kellenének meddőségi klinikák helyett

444.hu • fotó: msn.com

A Financial Times szerint  bölcsödék kellenek Európa újranépesítéséhez.

"Nem kéne, hogy a családalapítás támogatása a populista jobboldal saját ügye legyen" - írja szerkesztőségi jegyzetében a világ vezető gazdasági napilapja, a brit Financial Times. Jegyzetükben előbb összegzik, hogy az elöregedő lakosság igenis nagyon komoly problémája Európának - hogy mást ne mondjunk, Japán nehézségei is akkor kezdődtek, amikor elöregedett a népessége.

A demográfiai válság legegyszerűbb megoldása a migráció, de ettől nem csupán a keleti tagállamok vezetői ódzkodnak. Emmanuel Macron francia államfő is ugyanezzel az érvvel fúrta meg az EU további keleti terjeszkedését, Albánia és Macedónia felvételét a közösségbe.

Márpedig ha Európa bevándorlás nélkül akarja kezelni a demográfiai válságot, akkor a születések számát kell növelni. Példaként említik Orbán Viktort, aki stratégiai szektorrá nyilvánította a meddőségi klinikákat, és mindenféle anyagi támogatással próbálja ösztönözni a gyermekvállalást. A szintén populista-szélsőjobboldali lengyel kormány ugyanígy anyagi támogatástól reméli a gyermekvállalási kedv növekedését.

Az FT szerint viszont valójában nem ez a leghatékonyabb módszer. Az európai átlagban legtermékenyebb franciák és svédek, illetve a szintén kedvezően alakuló német demográfiai adatok alapján arra jutottak, hogya gyermekvállalási kedvet alapvetően és leginkább az javíthatja, ha az anyák helyzetén könnyítenek.Ezért a lap szerint meddőségi klinikák államosítása helyett bölcsődéket kéne építeni, ahol a nők, akinek szintén minden lehetőséget meg kell teremteni ahhoz, hogy minél könnyebben visszatérhessenek a munkaerőpiacra, elhelyezhetik gyermekeiket. Jótékonyan hat a megfelelő ideig tartó szülési szabadság, és pláne az, ha a férfiak szintén jogosultak erre, hogy ők is jobban bevonódhassanak a gyermeknevelésbe, tovább támogatva ezzel azt, hogy a nők ne csak anyák, hanem önálló gazdasági szereplők is lehessenek.