Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Indiai futókacsa, az igazi biológiai szuperfegyver

Indiai futókacsa, az igazi biológiai szuperfegyver

agroinform.hu

Nemcsak a kifejlett csigákat fogyasztja el, hanem a petéket is.

Az ECHA döntése alapján – az emberi termékenységet feltehetően károsító hatásuk miatt – a jövőben nagyobb felkészültséget és körültekintést igényel majd az Európai Unió tagállamaiban a metaldehid hatóanyagú csigaölő szerek (Arion Pro, Detia Degesch Schnekenkorn, Fleet, Fleet Super, Limatak, Limex, Medal, Metarex Inov, Shalimar, Shamu, Shikari, Shift, Szuper-D) felhasználása.

A korábban szabadforgalmú készítményeket 2021. július 31. után csak a II. forgalmi kategóriára vonatkozó jogszabályi előírások teljesülése esetén lehet forgalmazni és felhasználni. A kiskerttulajdonosok többsége azonban ezeknek az előírásoknak nem felel meg.

Itt az idő tehát, hogy elővegyük a szuperfegyvert, az indiai futókacsát, amely napról-napra óriási mennyiséget fogyaszt el ebből a nem túl gusztusos károsítóból.

Az indiai futókacsa hatékonyságát bizonyítja, hogy még 2014-ben, amikor meztelencsigák tömegesen ellepték a dél-afrikai Stellenboschban található Vergenoegd szőlészetet, az elpusztításukra 1000 futókacsát küldtek hadba Ş „rémisztő” vonulásukról még a Reuters is beszámolt egy videóban. A háborút – természetesen – a gazda nyerte meg, a kacsák pedig jóllakhattak.

Az indiai futókacsa Délkelet-Ázsiából került át Angliába, majd onnét Európa többi országába. Neve onnét ered, hogy a többi kacsafajtától eltérően magasra nyújtott nyakkal, felegyenesedve gyalogol, illetve fut ahelyett, hogy totyogna, mint ahogy az egy kacsától elvárható. Ráadásul meglepően gyorsan tud futni is – nem mintha erre a képességére szükség lenne a csigák ellen.

Nemcsak a kifejlett csigákat fogyasztja el, hanem a petéket is, sőt, ha fel tudja törni a házas csiga meszes „otthonát”, vele is végez. Ha úgy döntünk, mi is bevetjük e szuperfegyvert, vegyük figyelembe, hogy a növényeket is szereti, különösen a káposzta- és salátaféléket, ennélfogva ezek védelméről gondoskodnunk kell.

Másrészt igénylik a vizet, a nagyobb csigákat is vízzel nyelik le, ezért – akár egy nagyobb lavórból – alakítsunk ki nekik fürdő- és itatóhelyet.A csigák mellett adjunk nekik kukoricát, vegyes szemestakarmányt.