MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Impozáns, de veszélyes

Impozáns, de veszélyes

hellovidek.hu

A növény puszta érintése súlyos, akár maradandó égési sérüléseket okoz.

Noha hazánk őshonos élővilága ránk, emberekre – néhány veszélyes kórokozó terjesztésére képes vérszívót leszámítva – ártalmatlan lenne, az emberi tevékenység hathatós közbenjárása miatt már hazánkban is terjed két olyan inváziós gyomnövény, amely komoly egészségügyi kockázatot jelent – derül ki a 24.hu hosszú cikkéből.

Ebben Dr. Török Péter, a Debreceni Egyetem növényökológus professzora és Dr. Béni Szabolcs, a Semmelweis Egyetem Farmakognóziai Intézetének igazgatója beszél hosszan az úgynevezett kaukázusi, Szosznovszkij-medvetalp veszélyeiről.

A szakértők elárulták, a kapor távoli és gigászira nőtt rokonai ezek: „Hatalmas, impozáns külsejű, évelő növények; a legnagyobb termetű lágyszárúak. Európában: átlagosan 3 méteresre nőnek, de előfordulnak 5, a kaukázusi medvetalp esetében pedig akár 7 méteres példányok” – mondta a 24.hu-nak Török Péter.

Béni Szabolcs a lapnak megerősítette, kémiai tulajdonságát tekintve mindkét növény, a kaukázusi és a Szosznovszkij-medvetalp is azonos: a minden szövetükben jelen lévő toxikus anyagok, úgynevezett kumarinszármazékok. Elég hozzáérni a szárhoz, a levelekhez, hogy az anyag a bőrre kerüljön.

„Ilyenkor az UVA sugrarak hatására – nem kell hozzá közvetlen napfény, árnyékban is érnek minket – a furanokumarin egyre komolyabb tüneteket okozó sejttoxikus anyaggá alakul a bőrön.”

A szakember elmondta, hogy az érintett területen először bőrpír, majd akár másodfokú égéshez hasonló sebek jelennek meg, amelyek önmagukban is rendkívül fájdalmasak. Amennyiben a hólyagok kifakadnak, fennállhat a bakteriális fertőződés lehetősége.