MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Igénytelen növény, de érdemes lenne termeszteni

Igénytelen növény, de érdemes lenne termeszteni

agroinform.hu

Egy rendkívül sokoldalú növény, amely termesztése még a kezdő kertészeknek sem okoz problémát.

Az Ázsiában honos komacuna vagy mustárspenót egy kétéves, magas tápértékű és vitamintartalmú zöldségnövény, amely Európában jelenleg csaknem teljesen ismeretlen, pedig szakértők szerint érdemes lenne vele foglalkozni – írja az agroxxi.ru.

Ezt, a keresztesvirágúak rendjébe tartozó növényt Japánban a 18. század óta folyamatosan termesztik. Emberi fogyasztásra a 25-30 cm-re megnövő növény szárát és (zöld vagy vörös színű), a káposztához hasonló ízű, zsenge leveleit használják, amelyek sok kalciumot és a spenótnál is több vasat tartalmaznak. A fiatal leveleket salátákhoz, a növény szárát levesekhez használják vagy gombákkal kiegészítve, marinírozva tálalják.

A komacuna viszonylag igénytelen növény, ezért termesztése egyszerű, a szárazságot és a lehűlést (akár mínusz 12 fokig) is jól bírja, egyedül a nitrogén-hiányra érzékeny. A tavaszi fagyok felengedése után közvetlenül vethető, és nyár elejére már szedésérett, sőt a levelei, a növény helyben hagyása mellett, már korábban is szedhetők, de nyári növénynek másodvetésként is termeszthető.