Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Hőszigetelőanyag a természetből

Hőszigetelőanyag a természetből

alternativenergia.hu

Egy németországi cég a neptunfű felhasználásával hoz létre szigetelőanyagot.

Egy, a Földközi-tengerben honos vízinövényből, a neptunfűből (Posidonia oceanica) készíthető hangszigetelő, penészálló, környezetbarát és biológiailag lebomló anyag – írja az Innovation Origins. A neptunfűben rejlő lehetőségeket Richard Meier nyugalmazott építészeti és műemlékvédelmi professzor ismerte fel, halála után felesége, Monika Meier fiúkkal, Michaellel próbálja sikerre vinni az anyagot.

Richard Meier feleségével 2006-ban a spanyol tengerparton sétálva lett figyelmes a gömbökben álló neptunfűre. A gömböket egy cég összegyűjtötte, majd szemétdombra hajították, ami igencsak meglepte a professzort. Meier építészként meglátta a növény lehetséges szigetelő képességét, néhány gömböt pedig eljuttatott egy németországi kutatóintézetbe. Az elemzésekből kiderült, hogy a neptunfű tulajdonságai a vártnál is jobbak. A kiszárított, homoktól megtisztított és feldarabolt növény gyorsan szárad, penészálló, és remek hő- és hangszigetelő anyagnak bizonyult. 2009-ben Meier létrehozta NeptuTherm nevű cégét, amellyel több innovációs díjat is elnyert, 2016-os halála miatt viszont az igazi áttörést nem élhette meg.

Halála után családja folytatta a munkát, 2020 és 2021 pedig igen jól alakult a vállalat történetében, igaz, a pandémia megzavarta az ellátási hálózatot. Mivel az építőipari szereplők és a fogyasztók is egyre nagyobb figyelmet szentelnek a fenntarthatóságnak, a NeptuTherm előtt ígéretes jövő áll. A németországi Karlsruhe régiójában jelenleg több mint 50, jellemzően felújítási projektben vesz részt a cég, de a vállalatnak vannak franciaországi, ausztriai, hollandiai, luxemburgi és olaszországi ügyfelei is. A NeptuTherm a neptunfüvet Albániából és Tunéziából szerzi be, az alapanyagot hajókkal és teherautókkal szállítják Németországba. A szükséges gömböket kézzel gyűjtik, a betakarítás igen munkaigényes. A cég az utóbbi időkben más országokból is elkezdet neptunfüvet rendelni, az alapanyag egyik nagy előnye, hogy a Földközi-tenger partvidékén óriási mennyiségben lelhető fel.

Az utánpótlás ugyanakkor nem egyenletes, hiszen a növényt csak nagy viharok után tudják összeszedni, a termesztés pedig nem egyszerű. További problémát jelent, hogy a neptunfű használata költséges, akár 3-4-szer drágább, mint a szintetikus anyagoké. Érdemes viszont megemlíteni, hogy míg a szintetikus anyagok újrahasznosítása rendkívül költséges, addig a neptunfű 100 százalékban természetesen lebomló.
Noha a neptfunfű önmagában nem fogja kiszorítani a piacról a szintetikus szigetelőket, egyre több alternatív, környezetkímélő módszer érhető el az épületek energiahatékonyságának növelésére.