MENÜ
2024. június 16.
Jusztin
Hogyan írja át az életet a mesterséges intelligencia?

Hogyan írja át az életet a mesterséges intelligencia?

economx.hu / Drávucz Péter

Nem fejlődik, nem gyarapodik a diákok írás-, kutatás-, fogalmazás-, elemző készsége?

Az oktatás állami irányítói és az oktatási intézmények szinte rohamléptekben dolgozzák ki az úgynevezett MI-politikájukat, amely egyes esetekben és csak bizonyos mértékig teszi lehetővé a mesterséges intelligencia használatát. Feltehetően pedig lesznek olyan területek, ahol egyenesen tiltás várható – mondta el az Economxnak a Nemzetközi Üzleti Főiskola (IBS) vezetéstudományi tanszékének vezetője.

A mesterséges intelligencia miatt 2050-ig félmilliárd munkahely szűnik meg, igaz, újakat is keletkeztet, még ha nem is ilyen mértékben. Az üzleti feladatok jelenleg 34 százalékát gépek, algoritmusok végzik, 2027-re ez 47 százalékra szökik fel – hangsúlyozta az Economxnak Gonda György.

A Goldman Sachs előrejelzése ennél visszafogottabb, eszerint Európában és Amerikában a munkahelyek kétharmadába fog beszivárogni a mesterséges intelligencia, amiért mintegy 300 millió állás szűnhet meg az európai kontinensen és a tengerentúlon. Az OECD szerint, amely a világ 38 fejlett és felzárkózó országát tömöríti, az érintett államokban átlagosan az állások 27 százalékát fenyegeti közvetlenül a mesterséges intelligencia.

Az Economx kérdésére, miszerint mitől változhat a megszűnő munkahelyek száma, minek kell történnie, hogy adott esetben több, vagy kevesebb legyen, és egyáltalán lehetséges pontos adatokat közölni, nem ismerve jövőbeni világpolitikai, gazdasági eseményeket, a szakértő szerint ezek a számok csak növekedhetnek. Ám természetesen, csupán becslésekről beszélhetünk.

Egyes szakmák eltűnhetnek

Az OECD szerint leginkább a kelet-európai tagállamok a veszélyeztetettek, ahol alacsony az egy főre jutó GDP, és sok munkahely megszűnhet, a mesterséges intelligencia bevezetése miatt. Ezért ezekben az országokban különösen fontos, hogy megerősítsék a munkavállalói jogokat. Magyarországon az állások 36,4 százalékát veszélyezteti a mesterséges intelligencia.

A Nemzetközi Üzleti Főiskola (IBS) vezetéstudományi tanszékének vezetője szerint bizonyos szakmák akár el is tűnhetnek, jelenleg az alábbiak művelői lehetnek a vesztesek.

a munkaviszony körében elmaradt jövedelmét
kereskedelmi és banki pénztárosok
könyvtárosok
tömegközlekedési és taxisofőrök fogyasztásmérő leolvasók
személyes ügyfélszolgálaton dolgozók
Nagy kereslet várható az új szakmák tanulása, tanítás iránt. A megszűnő szakmák továbbképzése le fog állni. Igen nagy üzletet jelent majd az átképzés. A mai ismeretek szerint nem lesz gond globálisan a megszűnő szakmák képviselőinek "felszívásával" az új szakmák által.

Ahol feltehetően tiltani fogják

Cikkek ezrei szólnak arról, hogy a mesterséges intelligencia tönkre tette a házi feladatot, az elemzéseket, az egyetemi disszertációkat, és tanárok sokasága jelezte, jelzi, hogy nagyon nehéz ellenőrizni az elkészült „mű” valódiságát. Hasonlóképpen nehéz a hatékony tiltás, ez az iskolának és a szülőnek is nehezen kivitelezhető feladat.

Arról van szó, hogy a diákok, a hallgatók mind nagyobb tömege „használja” az írásbeli feladatok elkészítéséhez részben, vagy egészben az MI-t. Könnyebb, gyorsabb, pontosabb és látszólag eredményesebb. Csak éppen nem fejlődik, nem gyarapodik a diákok írás-, kutatás-, fogalmazás-, elemző készsége.

New Yorkban már tiltanak

Gonda György szerint nem nehéz felismerni a nem önálló munkát, egyrészről a tanárok tisztában vannak diákjaik képességeivel, másrészről ma már léteznek olyan szoftverek, amelyek igen pontosan kimutatják, hogy egy-egy írásmű hány százalékát készítette, generálta mesterséges intelligencia.

Az oktatás állami irányítói és az oktatási intézmények szinte rohamléptekben dolgozzák ki az úgynevezett MI-politikájukat, vagyis azt a szabályozást, amely tiltja, illetve egyes esetekben és bizonyos mértékig lehetővé teszi az MI használatát.

New Yorkban viszont minden oktatási intézményben (beleértve az egyetemeket is) tilos az MI használata.
A tilalom megszegése súlyos szankciókat vonhat maga után, beleértve a diáknak az intézményből való eltávolítását is.

Gonda György szerint tiltás várható:

a tudományos publikációkban
kormányzati és önkormányzati dokumentumok készítésében
általános és középiskolákban
életrajz írásában
orvosi diagnosztizálás értékelésében
nemzetgazdasági tervezésben