Tam_Bau
MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Havonta egyszer teszteljük!

Havonta egyszer teszteljük!

economx.hu

Mind a telepítést, beüzemelést, mind pedig az évenkénti ellenőrzést érdemes szakemberre bízni.

A szén-monoxid mérgezések túlnyomó többsége fűtési szezonban történik. A szokatlanul meleg október kicsit átírta a fűtési idény kezdetét, november elején azonban már a legtöbben fűtenek országszerte. Idén október közepéig 139-en szenvedtek mérgezést, öt ember pedig az életét vesztette, írta az Economx a katasztrófavédelem tájékoztatása alapján.

Fokozottan figyelni kell a háztartási fűtőeszközökre, mert ezeknek a nem megfelelő használata, a karbantartás hiányából eredő problémák lakástűzhöz, vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethetnek. Mind a telepítést, beüzemelést, mind pedig az évenkénti ellenőrzést, szükség esetén tisztítást, mindenképpen érdemes szakemberre bízni.
A szén-monoxid mérgező gáz, súlyosabb esetben azonnali halált okozhat, ezért nevezi a köznyelv csendes gyilkosnak. Láthatatlan, színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsit könnyebb gáz, amely tökéletlen égés során keletkezik. Annyira mérgező, hogy ha lakásunk levegőjének 1,28 térfogatszázalékát eléri, három percen belül halált okoz. A mérgezés tünetei, a szédülés, fejfájás, hányinger, fáradság könnyen összetéveszthető egyéb betegségek tüneteivel. Ezért is rendkívül fontos a szén-monoxid-érzékelők telepítése, melyek elterjedésével drasztikusan, 21 százalékkal csökkent 2022-ben a mérgezések száma. Nem véletlen, hogy 2017-óta a katasztrófavédelem látja el a CO-érzékelők piaci felügyeletét, külön lista van az interneten a megfelelő és a hatástalannak minősített érzékelőkről. Havonta egyszer érdemes tesztelni, hogy biztosak legyünk a működőképességében, de vigyázzunk, az autó kipufogógáza vagy a cigarettafüst befújása nem jó módszer, tönkreteszi a védőberendezést – figyelmeztet a szakember.