MENÜ
2020. augusztus 8.
László
Hatalmas veszélyben a koalák

Hatalmas veszélyben a koalák

zoozoo.hu

Kihalhatnak a koalák a század közepére az ausztráliai Új-Dél-Wales államban.

Amennyiben az ausztrál kormány nem tesz azonnali lépéseket az őshonos erszényesek és természetes élőhelyeik megóvásáért, 2050-re kihalhatnak ezek az állatok – derült ki egy csaknem egy éve tartó hivatalos vizsgálat kedden közzétett összefoglaló jelentéséből.

Az ausztrál parlament illetékes bizottságának megbízásából készült tanulmány szerint az ország legnépesebb államában évtizedek óta a mezőgazdasági célokat szolgáló fakivágás, a városfejlesztés, a bányászat és az erdőművelés a felelősek elsődlegesen a koalák élőhelyeinek feltöredezéséért és elpusztulásáért.

Az év elején véget ért elhúzódó bozóttűzszezon ugyancsak pusztító hatással volt az erszényesekre: az új-dél-walesi élőhelyeik csaknem negyede – az állam egyes részein 81 százaléka – odaveszett a lángokban.

“A GYEREKEINK UNOKÁINAK KIZÁRÓLAG AKKOR LESZ LEHETŐSÉGE VADON ÉLŐ KOALÁT LÁTNI ÚJ-DÉL-WALESBAN, HA A KORMÁNY A BIZOTTSÁG JAVASLATAINAK MEGFELELŐEN JÁR EL” – olvasható a 311 oldalas jelentésben.

A szóban forgó 42 javaslat között szerepel a koalák azonnali megszámlálása, az állatok megóvásának előtérbe helyezése a városfejlesztési tervek kidolgozásakor és az erszényesek védelmére irányuló erőfeszítések anyagi támogatásának növelése.