MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Három méter hosszú, kétszáz kilós, édesvízben horgászható

Három méter hosszú, kétszáz kilós, édesvízben horgászható

sokszinuvidek.24.hu

Az Amazonas folyóban őshonos arapaima a világ legnagyobb édesvízi hala.

Körülbelül negyedóránként kidugja a fejét a vízből, hogy levegőt vegyen, de egy napig is kibírja élve a vízen kívül. Főként halakkal táplálkozik, de megeszi a madarakat, apróbb emlősöket és gyíkokat is. Zsákmányainak esélye sincs a fogazatos nyelve ellen.

Az evolúciós csodaként emlegetett fajnak ráadásul van egy hatalmas előnye: a kutatók által golyóálló mellényhez hasonlított pikkelyei megvédik őt a piranhák támadásától. Egyedülálló felépítésük még az amerikai légierő figyelmét is felkeltették egykoron.

Az arapaima az állatvilág terminátora, de végzetes hibája az, hogy finom. A helyiek által pirarucunak nevezett fajt az Amazonas tőkehalának is becézik fehér húsa miatt. A hal fontos táplálékforrása a helyi közösségeknek, de Brazília néhány nagyvárosában is előszeretettel fogyasztják éttermekben.

Az 1990-es években állományuk a halászat miatt drasztikusan csökkent, és bár betiltották a kifogásukat, az illegális kereskedelem folytatódott, emiatt az Amazonas egy részéről teljesen eltűntek. De a környezetvédők két évtizede tartó kemény munkájának köszönhetően ma már újra népes a populációjuk.

Ráadásul az arapaima a tányérokról sem tűnt el. A fajfenntartásban esetükben kulcsfontosságú szerepet tölt be a fogyasztásuk is.

A halászatnak viszont továbbra is szigorú szabályai vannak: a helyiek egész évben őrzik a partokat, és illegális portyázókat nem engednek be a területre. Kizárólag augusztus és november között engedélyezett a halászatuk, és minden 1.55 méternél kisebb halat vissza kell engedni a vízbe.

Ahogy az arapaimák száma nőtt, úgy kezdtek el felfedezni új területeket. Becslések szerint ma 1358 tóban 330 ezer egyed élhet, és több mint 400 közösséget vontak be a védelmükbe.