MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Harminc féle koronavírus-vakcinára számíthatunk tavasszal

Harminc féle koronavírus-vakcinára számíthatunk tavasszal

24.hu

Márciusban, áprilisban tobzódni fogunk koronavírus-vakcinában, annyi féle lesz belőle.

Az EU-ban még tavaly év végén a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett koronavírus-vakcinájával kezdtek oltani, de már a Moderna oltóanyagát is használják. Nemsokára, január végére egy harmadik, az AstraZeneca vakcinája is használható lesz valószínűleg, mert a cég feltételes forgalomba hozatali engedélyért folyamodott az Európai Gyógyszerügynökséghez.

De tavasz elejére lényegében tobzódni fogunk a vakcinákban, annyi fajta lesz addigra felhasználható – derül ki az Infostart cikkéből. Falus András immunológus, akadémikus egyetemi tanár nyilatkozott az Inforádiónak, ő mondta, hogy március-áprilisra még harminc vakcina érkezhet, ami megkaphatja az engedélyt.

„A harminc védőoltás a világ minden részéről való, eltérő biotechnológiai megoldásokat alkalmazó cégek által. Ezek mind legalább a harmadik fázisban vannak, vagyis már a hatékonyságukat mérik. Zömmel 70-80 százalék fölött van a hatékonyságuk” – mutatott rá.

Ez a harminc már a harmadik fázisban van, ezeken kívül van még nyolcvan olyan, amely a második fázisnál tart, vagyis több száz emberen, több korcsoportban vizsgálták. Március-áprilisra óriási kínálati piac lesz a világon, nagyon sokféle, jól működő, ellenőrzött vakcina áll majd rendelkezésre.

Falus szerint fontos, hogy a lakosság 60-70 százaléka be legyen oltva, így leküzdhető lenne a járvány. Az új mutánsokkal szemben, úgy tűnik, az eddig kifejlesztett vakcinák hatásosak.