Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Finomak és könnyen tarthatók

Finomak és könnyen tarthatók

agroinform.hu • fotó: hazipatika.com

Mára már csak kuriózumértékkel rendelkező gyümölcsfélék, melyeket szinte vétek mellőzni.

Naspolya – lombhullató növény, mely megjelenését tekintve lehet fa vagy bokor, nagyobb változatai legfeljebb 5 méteresre nőnek meg, az átlagos típusok pedig kompakt méretűek, helytakarékosak.


A naspolya virágzata élénkfehér, a szirmok májustól júniusig nyílnak. Egyedi, mással össze nem téveszthető batyu alakú termése C-vitaminban gazdag, továbbá jeleskedik kalcium és vas terén. Íze nem igazán hasonlítható máshoz, az állaga omlós és puha, különösen finom gyümölcsről van szó, mely nyersen is csodás, de felhasználható lekvárok, desszertek, sütemények készítéséhez.
Növényként könnyen tartható, kezdőknek is bátran ajánlható, környezeti igényei átlagosak, ápolása kevés feladattal jár. A bokor a napfényes, meleg fekvésű területeken érzi magát a legjobban, kifejlett korában teljesen télálló. A növényvédelmi feladatok minimalizálhatóak, jellemzően egy tavaszi lemosó permetezés elegendő is. A naspolya metszése nagyon egyszerű, csak az elöregedett ágak eltávolításából áll.

Fekete berkenye, vagy hangzatosabb nevén arónia ismert ugyan, de inkább a népi gyógyászat fontos növényeként, nem pedig kerti díszként. A fekete berkenyének nagyon sokféle gyógyító hatást tulajdonítanak, és tény, hogy bogyótermésének beltartalmi értékei kiválóak, C-vitaminban gazdag, az ízét tekintve pedig nagyon kellemes, édes.
A fekete berkenye egy másfél-két méter magas, ívelt hajtásokkal rendelkező cserje, mely illatos, fehér virágait késő tavasszal hozza. Jellemzően sövényként használják, sűrű ágrendszere, dús lombozata miatt remek szél- és porfogó, a belátást pedig hatékonyan korlátozza. Bokor vagy cserjesor mellett törzses fácska is nevelhető belőle. Tartása könnyű, igényei átlagosak, vízigénye közepes, a talajt tekintve az enyhén savanyú közeget kedveli, ezt könnyen lehet biztosítani zsákos savanyú föld adagolásával. A fekete berkenye összességében egy problémamentesen kezelhető, kezdő kertbarátoknak is bátran ajánlható cserje, melynek kártevői, betegségei szinte nincsenek.