MENÜ
2024. július 16.
Valter
Férfiakat is érintő daganat kockázatát is csökkenti a HPV elleni oltás

Férfiakat is érintő daganat kockázatát is csökkenti a HPV elleni oltás

hvg.hu

A humán papillomavírusnak, avagy HPV-nek több száz típusa van, és ezek közül számos képes méhnyakrákot okozni.

A HPV elleni oltás ez ellen nyújt védelmet a nők számára, ám úgy tűnik, a vakcina ígéretesen előz meg más ráktípusokat a férfiak körében is.

Egy új, 3,4 millió ember bevonásával készült hosszútávú tanulmány az egyik első, mely azt vizsgálta, hogy a HPV elleni vakcina mennyire hatékonyan tudja megelőzni a vírus által okozott számos egyéb ráktípust. Ide sorolhatók a fej-nyaki daganatok, a végbéltáji ráktípusok, valamint a pénisz-, szeméremtest- és a hüvelydaganatok.

A Reuters hírügynökség felidézi: korábbi tanulmányok főleg a méhnyakrákra fókuszáltak, egy új publikáció azonban 44 százalékban férfiakat is vizsgált. Az eredményeket a következő napokban mutatják majd be részletesen egy amerikai onkológiai konferencián.

Mint kiderült, a beoltott férfiak esetében alacsonyabb volt a HPV-vel összefüggő megbetegedések aránya, valamint a fej-nyaki daganatok száma is. Ez utóbbinál 100 ezer emberből átlagosan 2,8–3,4 megbetegedés volt az oltottak körében, míg az oltatlanoknál 6,3–7,5 körül alakult ez az arány.

A nők esetében számos ráktípus – például, talán nem meglepő módon a méhnyakrák – kockázata volt kimutathatóan alacsonyabb az oltottak körében, de jelentős mértékben nem csökkent a fej-nyaki daganatok, valamint a szeméremtest- és a hüvelyrák kockázata.

Összességében úgy tűnik, a HPV elleni oltás hatékony néhány, a méhnyakrákon túli daganat kockázatának csökkentésére – a férfiak körében is.