Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Fenntartható ház Ozora határában

Fenntartható ház Ozora határában

player.hu

A Boglya Ökoház tulajdonosai elkötelezett környezetvédők, ezért is választották ezt az építkezési eljárást.

Eggyel több okunk van autózni egyet a Tolnai dombság lankáin: megnyitott a Boglya Ökoház. A szálláshely az építéséhez használt szalmabáláról kapta a nevét, merthogy a Boglya nemcsak ökoház, hanem ezen belül is szalmaház.

Megéri kiszállni is az autóból, mert a Boglya Ökoház egy óriási, közel másfél hektáros, erdővel és gyümölcsössel körülvett területen fekszik Ozora határában.

A galériával együtt 68 négyzetméteres épület maximum négy főnek nyújt kényelmes pihenést. Nekik viszont jut még egy 60 négyzetméteres, levendulás kertre néző pihenőterasz. Jó idő esetén biztos lenne nap, amikor el sem mozdulunk onnan.
Vagy legfeljebb be a házba, ahol két különálló hálószoba, egy fürdőszoba, nappali és egy teljesen felszerelt konyha vár. A földszinti hálószobában a szabadon álló kád, és a citrom illatú, cirben fenyőből készült franciaágy az extra. A nappali üveghomlokzatán át csodás kilátás nyílik a szemközti erdőre, illetve a házhoz közvetlenül kapcsolódó közel 2000 négyzetméteres gyümölcsöskertre.

A BÖ tulajdonosai elkötelezett környezetvédők, ezért is választották ezt az építkezési eljárást, ahol „a felhasznált alapanyagok előállítása, feldolgozása nem igényelt fosszilis energiát”, mondja Horner Anikó. Valóban, a hagyományos építési módok ökológiai lábnyoma igen nagy, a cement előállítása és helyszínre szállítása végett. Ezzel szemben helyi, megújuló anyagokat használni csekély ökológiai lábnyomot hagy.

A tulajdonosok az esztétikai szempontok és a modern technológiai megoldások mellett kiemelten fontosnak tartották a fenntarthatóságot is.

Az építkezés során kizárólag természetes alapanyagokat használtak: fát, szalmát és öko vályogvakolatot, amely nemcsak a környezetre, hanem az egészségre is jótékony hatással van.
A szennyvíz lebontásáról biológiai szennyvízlebontó gondoskodik, az esővizet pedig összegyűjtik és újrahasznosítják mind a házban mind a kertben. A ház elektromos ellátását napelemmel biztosítják.

A birtokot körül saját szőlőültetvény és gyümölcsös terül el, az itt begyűjtött termésből Anikó és tulajdonostársa, Kardos Zsolt saját termelői gyümölcslevet készít, ami a vendégváró csomagba kerül sok más helyi ínyencség mellett. Mondtuk, hogy megéri kiszállni az autóból egy időre.