MENÜ
2024. július 13.
Jenő
Felmondó orvosi nyilatkozatok letétben

Felmondó orvosi nyilatkozatok letétben

24.hu

A MOK ügyvédi letétbe helyezi az orvosok többletmunkát felmondó nyilatkozatait.

Az orvosok bérének rendezését és az egészségügyi rendszer struktúraváltását sürgeti a közel 48 000 magyar orvos érdekképviseletét ellátó Magyar Orvosi Kamara, derül ki a szervezet pénteki közleményéből. 

Mint írják: a MOK Küldöttgyűlése 2019 novemberében felhatalmazást adott a kamara elnökségének az úgynevezett önként vállalt többletmunka-szerződések felmondásának megszervezésére. Mivel a kormány által benyújtott 2021-es költségvetés-tervezet nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók pályán- és itthon tartásához szükséges bérek fedezetét, 2020 májusában a MOK Területi Szervezeteinek Tanácsa határozatában megerősítette a korábbi felhatalmazást.

A Magyar Orvosi Kamara ennek értelmében megkezdi az önként vállalt többletmunka-szerződés felmondásáról szóló nyilatkozatok gyűjtését és letétbe helyezését. Az önként vállalt többletmunka egy, az egészségügyre jellemző kuriózum: csak nevében önkéntes, valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás. Ezt a többletmunkát az orvosok önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára végzik. Felmondásáért a magyar jog szerint nem érheti hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi dolgozót — áll a közleményben.

Hozzáteszik: ma Magyarországon egy kezdő orvos — a gyorséttermi dolgozókéval azonos — 900 forintos nettó alap órabért, egy szakorvos pedig — a szakmunkás bérektől is elmaradó — 1700 forintos nettó alap órabért visz haza közalkalmazottként.

Mindeközben a MOK adatai szerint az orvosok körében a 60-70 órás munkahetek általánosnak mondhatók. Átlagos ügyeleti beosztással számolva egy orvos körülbelül 50-55 éves korára dolgozik annyit, mint a napi 8 órában dolgozók 65 éves korukra és évi 60 éjszakát tölt távol a családjától — teszik hozzá.

A betegek és orvosok érdeke közös: a biztonságos betegellátás, ami azonban strukturális és financiális változtatások nélkül nem lehetséges. A célunk, hogy az önként vállalt többletmunka és a külső ügyeleti vállalások felmondásával felhívjuk a döntéshozók figyelmét az egészségügyi ellátórendszer sérülékenységére és a változás halaszthatatlanságára — mondta dr. Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a közlemény szerint.

A kamara 2020 június 19-én kezdi meg az önként vállalt többletmunka és külső ügyeleti vállalások felmondásának ügyvédi letétbe helyezését. Jelenleg az akció első üteme zajlik, a felmondások élesítésére a bértárgyalások és a kormányzati lépések függvényében kerülhet majd sor, ugyanakkor az elnökség bízik abban, hogy a tárgyalások az orvosok számára megfelelő megoldással zárulnak — fogalmaz a MOK.