Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Félelmetes modern épületek

Félelmetes modern épületek

roadster.hu / Szilvási-Kassai Eszter

Túlságosan kísértetiesnek is tűnhetnek ahhoz, hogy belépjünk rajtuk?

A cikkcakkos külsővel, határozott vonalvezetésű ablakokkal rendelkező, sejtelmesen megvilágított belső terekkel felhúzott épületek akár túlságosan kísértetiesnek is tűnhetnek ahhoz, hogy belépjünk rajtuk. Ilyen például a Zaha Hadid építésziroda által megálmodott, glasgow-i Riverside Múzeum, de a félelmetes megjelenésű helyek Las Vegastól Bilbaóig megtalálhatóak. 

The Sphere (Las Vegas, Nevada, USA) Las Vegasban sétálva könnyen érezhetjük azt, hogy minden lépésünket figyelik. A Populous építésziroda által tervezett, 2023-ban megnyílt szerkezet a valaha épített legnagyobb gömb alakú épület, ami ráadásul a világ legnagyobb felbontású képernyőjével is büszkélkedhet. A tizennyolcezer férőhelyes kulturális központ képernyőjén a reklámoktól a művészetekig minden látható, de néha egy hátborzongató szemgolyó is megjelenik rajta.

Riverside Múzeum (Glasgow, Skócia) A Zaha Hadid Architects által megalkotott, Glasgowban található Riverside Múzeum kivitelezése 2011-ben fejeződött be. Az épület nagyjából kilencvenöt millió dolláros beruházás részeként valósult meg, 2013-ban pedig elnyerte az Év európai múzeuma címet is.

Állami Iparági Szövetség (São Paulo, Brazília) A São Paulóban található Állami Iparágak Szövetsége tömöríti a brazil szakszervezeteket, épületük pedig a környék egyik legmagasabbja. A brazil építész, Rino Levi tervei alapján készült 1979-ben. Alsó része a járda fölé nyúlik.

Shakespeare Színház (Gdańsk, Lengyelország) A 2014-ben Renato Rizzi olasz építész által épített gdański Shakespeare Színház teljesen fekete homlokzattal rendelkezik, amin csak néhány olyan ablak kapott helyet, amelyek az utcáról nézve szinte láthatatlanok. A külső megjelenése azonban kifejezetten megtévesztő, hiszen az enteriőr több mint gyönyörű.

Baszk Egészségügyi Minisztérium (Bilbao, Spanyolország) Spanyolországban, Bilbaóban áll a baszk kormány Egészségügyi Minisztériuma, aminek homlokzatát éles szögekkel bezárt, aszimmetrikus üvegtáblák határozzák meg. A helyi Coll-Barreu Arquitectos építésziroda 2008-ban fejezte be a közel százezer négyzetméteres épületet, aminek a tetejére egy konferenciateremnek otthont adó tornyot is építettek.

Flame Towers (Baku, Azerbajdzsán) Az Azerbajdzsánban, Bakuban magasodó „lángtornyokra” éjszaka a legszebb és egyben legfélelmetesebb a kilátás. A 2013-ban elkészült épületeket az amerikai HOK cég tervezte.

Supertree Grove (Szingapúr) Földön túli látványt nyújt a szingapúri Marina Bay Sands közelében található Supertree Grove szerkezete. A monumentális fákra hajazó építmények nappal árnyékot biztosítanak, éjszaka azonban sejtelmesen világítanak.

Velasca-torony (Milánó, Olaszország) A Milánóban található Velasca-tornyot 1950-ben az olasz székhelyű BBPR cég építette.

MahaNakhon (Bangkok, Thaiföld) Bangkok látképe örökre megváltozott, amikor 2016-ban elkészült az Ole Scheeren által tervezett MahaNakhon felhőkarcoló. A gigantikus építmény felhúzása közel egymilliárd dollárt emésztett fel.

Kortárs művészetek múzeuma (Cleveland, Ohio, USA) A clevelandi Kortársművészeti múzeumot a világhírű iráni születésű, londoni építész, Farshid Moussavi tervezte.

Royal Ontario Múzeum (Toronto, Kanada) A torontói Royal Ontario Múzeumot Daniel Libeskind építész álmodta meg, miután ötven pályázó közül kiválasztották a megvalósítására.

DC Tower 1 (Bécs, Ausztria) A bécsi DC Tower 1 a második legmagasabb építmény Ausztriában. A Dominique Perrault által tervezett épület különleges, szőtt mintára hasonlító homlokzatáról ismerhető fel.

Marina Bay Sands szálloda (Szingapúr) A Moshe Safdie által tervezett és 2010-ben elkészült Marina Bay Sands szálloda szintén Szingapúrban található és egy háromlábon álló űrhajóra emlékeztet.

Chongqing Guotai Művészeti Központ (Csongqing, Kína) A China Architecture Design & Research Group a hagyományos kínai építészeti technikákból merített ihletet a kínai Chongqing Yuzhong kerületében található Chongqing Guotai Művészeti Központ megtervezéséhez. A fényes vörös és fekete gerendák feltűnő külsőt adnak az épületben és olyan optikai hatást keltenek, mintha folyamatosan mozgásban lennének és közelítenének az emberhez.

Asahi Beer Tower (Tokió, Japán) A Philippe Starck francia tervező által 1989-ben megalkotott láng a tokiói Asahi torony tetején látható. Éppoly gyönyörű, mint amennyire félelmetes.

(Forrás: Architectural Digest, fotók: Getty)