Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Három gyümölcs, ami félárnyékban is szépen terem

Három gyümölcs, ami félárnyékban is szépen terem

edenkert.hu

Nem mindegyik gyümölcsnek van szükséges egész napos napsütésre.

 Mutatunk hármat, ami félárnyékban is szépen terem.

Áfonya

Az áfonya azok közé a növények közé tartozik, amelyik nem szereti annyira, ha egész nap tűzi nap. (főleg nyáron a kánikulában) Jól érzi magát a kerítés közelében és a fák alatt is. Tavasszal ültesd el, lehetőleg félárnyékos helyre, miután a fagyás veszélye elmúlt. Sorokban, egymástól 1,5-1,8 méterre ültesd, úgy, hogy a sorok közti távolság 2,5-3 m legyen. Leginkább az agyagos, szegényes, köves talajt kedvelik. Az ideális pH érték 4- 4,5. Szükség esetén javítsd a talajt granulált kén hozzáadásával. Ültetéskor komposztot és szerves anyagokat is adj a talajhoz. A bokrok körül használj talajtakarót és öntözd meg jól.

Szeder

A szeder bírja a napot is, de félárnyékban is bőségesen terem. A nemesített szederfajták tüskétlenek, termésük jóízű és további eőnyük, hogy viszonylag kevés gondozást igényelnek és a kártevőkkel szemben ellenállók. A szeder a málnához hasonló felépítésű növény, 3-4 méteres tőrsarjakat nevel, melyeket kordában kell tartanunk. Gyökerei mélyebbre hatolnak, ennek köszönhetően jobban bírja a szárazságot és az egyenlőtlen vízellátást.

Méretes fehér virága nem csak tetszetősek, hanem illatosak is, júniustól akár 3-4 héten keresztül folamatosan nyílnak, s így a termés érése is elhúzódik, kedvező esetben akár fagyokig is élvezhetjük gyümölcsét. Az érett termést 4-5 naponta szüreteljük, addig a túlérett gyümölcsök is a bokron maradnak, nem potyognak le.

Fekete ribizli

A fekete ribizlit is most már érdemes félárnyékba ültetni, mert nezehebben viseli a nagyon meleg és száraz nyarakat. A ribiszke gyökerei a talaj felső 20-40 cm-es rétegében találhatók, ezért a tő körül nem szabad a talajt mélyen művelni. A bokrok körül csak sekély kapálás ajánlott. Fóliatakarással megelőzhetjük a talaj felszínének gyomosodását, csak figyeljünk arra, hogy ne akadályozza a tösarjak fejlődését. A fekete ribizli a korán érő gyümülcsük közé tartozik. A gyümölcsök a fürtön belül eltérő időben, a virágzás sorrendjében érnek. Hátránya, hogy teljesen éretten a termés erősen hullik. Dzsemmnek szedhetjük, ha a fürt csúcsán lévő 1-2 szem még zöldes színű, szörp, bor vagy fagyasztáshoz a teljesen érett fürtök az ideálisak.