MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Fejlesztik a szert, ami ellenállóvá teszi az embereket a hideggel szemben

Fejlesztik a szert, ami ellenállóvá teszi az embereket a hideggel szemben

raketa.hu / Bobák Zsófia

A módszer a barna zsírszövet aktiválásán alapul.

A Rice Egyetem kutatási programját a DARPA, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege pénzeli. 

Az úgynevezett BAT (brown adipose tissue, barna zsírszövet) az emberi testben található zsírszöveteknek az a kevésbé látványos, de annál hasznosabb típusa, aminek főként a hidegben vesszük hasznát: a hőtermelésre szolgáló folyamatok egyik változatát segítik elő, mivel a sejtjeikben jóval több és méretesebb mitokondrium rejlik, mint a fehér zsírszövet sejtjeiben. A mitokondrium az energiatermelésben szerepet játszó sejtszervecske, aminek nagy számú jelenléte miatt a BAT sejtek aktiválása után a barna zsírszövet emelni tudja a test hőmérsékletét, így képes felmelegíteni a szervezetet - az izmok összehúzódásával járó reszketés csak akkor jelentkezik, ha ez a módszer nem bizonyul elegendőnek a hideg ellen.

A barna zsírszövet a csecsemők és bizonyos állatfajok utódjainak a testében is bőségesen megtalálható, ezért az éppen világra jött egyedeket védi a hirtelen hőmérsékletváltozással szemben, ami születés közben/után éri őket. A kutatók sokáig úgy gondolták, hogy a BAT-nek csak az újszülöttek esetében van fontos funkciója, a felnőttek testéből eltűnik, de most már egyértelmű, hogy a barna zsír a test szerkezetének alapvető része, ami felnőtteknél főként a nyaki és vállban található nagyobb erek környékén helyezkedik el.

Míg a fehér zsírszövet, vagyis az a zsír, aminek megjelenését a kövérség jelének tartjuk, az energia tárolását szolgálja, addig a barna zsírszövet az energia felszabadítását teszi lehetővé és leggyakoribb aktiváló tényezője az alacsony hőmérséklet. Ahogy azt korábbi vizsgálatok során felfedezték, az aktivációt a UCP1 (uncoupling protein 1) fehérje indítja be, ami a mitokondriumok belső membránján foglal helyet és protonokat szállít át a membránon. A fehér zsírszövetek kevesebb UCP1-et tartalmaznak, bár volt már rá példa, hogy a kutatók megpróbálták a fehér zsírt barna zsírrá alakítani az egészségügyi előnyök érdekében.

A cikk további része az alábbi linke kattintva olvasható:

https://raketa.hu/szer-ami-ellenallova-teszi-az-embereket-a-hideggel-szemben

 

(Fotó: Nayak et al, doi: 10.1016/j.celrep.2019.12.043, Pixabay/Todd Bublitz, Getty Images/Sylwia Duda)