MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Fejfájás-csillapító élelmiszerek, gyógyszer helyett

Fejfájás-csillapító élelmiszerek, gyógyszer helyett

magyarmezogazdasag.hu / Nyull Fanni / fotó: almapatika.hu

A fejfájás elleni megoldás néha nem a gyógyszeres fiókban, sokkal inkább a konyhában rejlik.

Legyen szó tompa vagy hasító fejfájásról, ha megjelenik, úgy érezzük, onnantól használhatatlanná válunk. Megkeseríti az életünket, így érthető, hogy legszívesebben azonnal fájdalomcsillapítóért nyúlnánk. Ám jó, ha tudjuk, hogy a megoldás néha nem a gyógyszeres fiókban, sokkal inkább a konyhában rejlik. Az alábbiakban a realsimple.com dietetikusának véleménye alapján bemutatjuk azt az 5 élelmiszert, melyek fogyasztása csökkentheti a fejfájást.

A migrénes fejfájás olyannyira elterjedt, hogy mára már a népesség 12%-a rendszeresen szenved tőle.

Az úgynevezett cluster fejfájás esetében a heves fájdalom időszakonként jelenik meg, akár hetekre, hónapokra eltűnhet, majd ismét felléphet. Ez, bár csupán az emberek 0,1%-át érinti, a migrénhez hasonlóan ellehetetleníti azt, hogy a beteg a megszokott módon végezhesse napi feladatait, így aztán nem elhanyagolandó.

FEJFÁJÁST SOK MINDEN OKOZHAT: STRESSZ, DEHIDRATÁLTSÁG, ALVÁSHIÁNY, ALLERGÉNEK, ROSSZ TESTTARTÁS, KOFFEINMEGVONÁS, ÉHSÉG VAGY AKÁR ÉRZÉKENYSÉG BIZONYOS ÉLELMISZEREKRE.

Ezért aztán ha a fejfájás és a táplálkozás közti összefüggésről van szó, általában arra kerül a hangsúly, mit ne fogyasszunk. Egyénfüggő, kinél mi válthatja ki a fájdalmat, ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy a csokoládé, a sajt, az alkohol elhagyását szokták javasolni fejfájás elkerülése, csillapítása érdekében.

Természetes fájdalomcsillapítók

Habár minden szervezet eltérően reagál a különböző élelmiszerekre, néhány egészséges élelem tartalmaz olyan tápanyagokat, melyek kifejezetten segítenek a fejfájás csillapításában, míg néhány hatékonyan űzi fel az éhséget és a dehidratáltságot, melyek gyakorta a fájdalom kiváltó okai.

Banán
A banán szénhidráttartalma révén gyorsan csillapítja az éhséget. A benne található rostok pedig, elősegítve az optimális gyomorműködést, hozzájárulnak a bél-agy tengely működéséhez, melynek köszönhetően elkerülhetőek a központi idegrendszer betegségei, úgy mint a migrén. Fogyasszuk valamilyen fehérjeforrással, például olajos magvakkal, a hosszabb teltségérzet érdekében.

Borsmentatea
A fejfájás a kiszáradás tipikus velejárója, így aztán fontos a megfelelő folyadékbevitel, hogy enyhítsük a fájdalmat. A borsmentatea, mindamellett, hogy folyadékforrás, kellemes illatával segítheti a fájdalom legyőzését. Fontos megjegyezni, hogy a borsmentatea ilyen hatását kutatásokkal jelenleg még nem igazolták, csupán a borsmentaolajét vizsgálták a tudósok. Az abban található mentol fájdalomcsillapító hatású vegyület. Ugyanakkor az vitathatatlan, hogy a borsmentatea megfelelő folyadékpótlás szempontjából.

Babfélék
A babfélékben található magnézium fejfájás elleni pozitív hatását kutatások igazolják. Akkor is jó választásnak bizonyulnak, ha éhség áll a fájdalom hátterében, hiszen laktatóak, sőt, bőven tartalmaznak rostot és fehérjét is.

Zöld leveles zöldségek
A babfélékhez hasonlóan a zöld leveles zöldségek is kiváló forrásai a magnéziumnak. Emellett riboflavint, azaz B2-vitamint is tartalmaznak, mely néhány vizsgált személy esetében csökkentette a migrének gyakoriságát és intenzitását. C-vitaminban, béta-karotinban is bővelkednek, mely antioxidánsok segítik csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladást, mely fejfájással is járhat.

Fermentált élelmiszerek
Remek probiotikum-források, ezek a jó baktériumok pedig támogatják a belek és az agy kapcsolatát. Mivel gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek, segíthetik elűzni a fájdalmat, redukálva a szervezetben fellépő gyulladást.