MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Fából készül a Levi's a jövőben?

Fából készül a Levi's a jövőben?

hvg.hu

Fapéppel kevert régi farmerekből készít újakat mostantól a Levi’s.

Korábban nem tudtak jelentős minőségi romlás nélkül pamutot újrahasznosítani, a farmercég azonban egy olyan új alapanyagból fog dolgozni, amiben a régi farmerek anyagát fapéppel keverik.

A Levi's farmermárka az eddigi legfenntarthatóbb nadrágjával rukkolt elő: július végétől az új, Wellthread termékvonalukban lévő termékek organikus pamutból és egy újszerű anyagból, a circulose-ból készülnek majd. Ezt az anyagot régi farmerekből és fapépből állítják elő – írta a Fast Company.

Az így készült nadrágok teljesen újrahasznosíthatóak, az elnyűtt darabokból ugyanazzal a módszerrel új anyagot tudnak előállítani, ami aztán új nadrágok alapját adja; az eljárást egy svéd startup, a Renewcell dolgozta ki. A cég számításai szerint egy-egy farmer ökológiai lábnyomát csakis a nyersanyag készítése teszi majd ki.

Az eljárás bevezetése azért is jelentős, mert a korábbi, textilek újrahasznosítására irányuló technológiák nem tudták megoldani, hogy a természetes alapanyagokból, így a farmervászon alapját adó pamutból jelentős minőségromlás nélkül újat hozzanak létre.

Jelenleg a termékek anyagának 40 százaléka készül circulose-ból, a Levi's pedig azon dolgozik, hogy nagyobb arányban készülhessenek mostantól újrahasznosított anyagból a farmereik.