MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Ezer ok, amiért érdemes termeszteni

Ezer ok, amiért érdemes termeszteni

agroinform.hu

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség, ráadásul még nagyon finom is

A cékla, vagy más néven a céklarépa, régóta ismert salátanövény. Népszerűsége pedig azért is töretlen, mert amellett, hogy finom, nagyon egészséges is. Elkészítési formái pedig végtelenek. Fogyaszthatjuk salátaként, készíthetünk belőle zöldséglevet, pálinkát, vagy fagyit, lehet sütemények alapanyaga is, de ha valami igazán csodás ízre vágyunk, szedjük ki bébi korában a földből, mossuk meg alaposan, és grillezzük meg.

Nem véletlen tehát, hogy ez a Földközi-tenger környékén őshonos növény már i.e. 3000-ben is közkedvelt volt, valódi népszerűséget azonban a 19. és a 20. század hozta meg számára. Termesztése pedig mondhatni gyerekjáték, így kezdő kertészek is nyugodtan belevághatnak. Sőt, ha nincs kertünk, akár balkonládában is termeszthetjük, így semmi estere se mondjunk le róla! Nem véletlen a mondás, hogy "ha céklát eszel, boldog leszel". Bár a boldogságot nem tudjuk garantálni, de a finom ízeket és az egészségre tett jótékony hatásait mindenképpen.

Így termesszük a céklát a kertben

A cékla átlagos fényigényű növény, így a kert bármely területe tökéletesen megfelelő számára, de azért a teljes árnyékot, mint ahogy általában a növények, a cékla sem kedveli. Bármilyen talajban megterem, de ha ő dönthetne, akkor egészen biztosan vályogos-homokos-humuszos talajba kerülne.

A cékla nagyon vízigényes növény, így rendszeresen gondoskodni kell az öntözéséről. Ha ezt nem tesszük meg, akkor jóval kisebb, fás gumókat fog hozni. Nagyon fontos teendő még a gyomlálás. A céklát sajnos nem csak mi szeretjük. A levéltetű és a répalégy is károsíthatja. A lisztharmat és a cerkospórás levélfoltosság a leggyakoribb betegségei.

A céklát nem csupán most vethetjük, de másodvetésként júniuban, júliusban is. Mielőtt nekikezdünk az aprócska magok vetésének, feltétlenül gondoskodjunk róla, hogy gyomtalanított, jól átforgatott ágyásba kerüljenek. Készítsünk 40 cm-es sortávolságot, és körülbelül félujjnyi barázdákba szórjuk a magokat. Ezután fedjük be földdel, majd öntözzük meg. Mivel a magok nagyon aprók, egészen biztos, hogy szükség lesz ritkításra. Ezt akkor tegyük meg, amikor a kikelt növények elérik az 5-6 cm-es magasságot. Ekkor a tőtávolság 15 cm legyen. A ritkított palántákat ültessük át egy másik ágyásba, vagy ajándékozzuk el.

A balkonon is megterem

A balkonládában is meg tudjuk termelni a céklát, bár érdemes nem megvárni, amíg eléri a teljes méretét, vagy bébicékla magot vetni. A magokat 2-3 centi mélyre és ugyanilyen távolságra kell vetni, és ügyelni kell rá, hogy a talaj mindig nedves legyen. Akár napos, akár félárnyékos helyre is tehetjük a ládát, jól fogja bírni a cékla. Nem is kell rá sokat várni, hiszen a vetés után az első céklákat már 4-5 hét elteltével fogyaszthatjuk.

Ezért fogyasszunk sok céklát

A cékla igazán finom salátaként, céklaléként, de még grillezve is. De nem csak ezért fogyasztjuk szívesen, hanem azért is, mert az egyik legegészségesebb zöldségféle. Dúskál antioxidánsokban, melyek védik a sejteket a külső szabad gyökök támadásaitól, így például a ráktól is. Rengeteg vasat, kalciumot, magnéziumot és ásványi anyagokat tartalmaz, emellett bőségesen ellát minket vitaminokkal is.

Piros színét a benne lévő pigmenteknek köszönheti, mely neve a betacianin. Kutatások igazolták, hogy különösen hatásos emiatt a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen. Mivel nitrátban is gazdag, hatásos vérnyomáscsökkentő szer, hiszen segít kitágítani az ereket. Ehhez mindössze napi 2,5 deciliter céklalevet kell elfogyasztanunk, ami nem csak egészséges, de nagyon finom is. Méregtelenítő és zsírégető hatása miatt tökéletes társunk lehet a fogyókúrákban is. Erős májtisztító hatása miatt segít megszabadulni a méreganyagoktól, a betain pedig segít a zsírok lebontásában. Ezt a hatását pedig még fokozhatjuk, ha sárgarépával és uborkával együtt készítünk belőle italt.

A betain gyulladáscsökkentő is, és megelőző hatása is van. Nitrát tartalmának köszönhetően segíti a szervezet oxigén felhasználását, így edzések alatt is számíthatunk rá. Ha edzés előtt fogyasztjuk, kevésbé fogunk elfáradni, ha utána, akkor segít az edzés utáni regenerálódásban. Az állóképességet is javítani fogja. C vitamin tartalma kimagasló, így igazi immunrendszer bomba. De pontosan emiatt segít a bőrhibák eltüntetésében is, mivel a pigmentfoltokat is halványítja. Magas vas és folsav tartalma miatt segít a vérszegénység leküzdésében is.

Szinte valamennyi B vitamint tartalmazza, így hatásos a daganatos megbetegedések leküzdésében. A vasforrások közül a szervezetünk a legjobban a céklában található vasat tudja hasznosítani. Azonban ügyelni kell rá, hogy a nem ökológiai termesztésből származó cékla nitrát tartalma magas lehet, ezért fontos, hogy otthon termesszük, vagy ellenőrzött forrásból vásároljuk.

Amit lehet, hogy még soha nem is hallott a cékláról

1. A cékla rokonságban áll a spenóttal és a mángolddal.

2. Bár a lila szín a jellemző, akad belőle sárga színű is, mely leginkább Nagy-Britanniában fordul elő, és arany cékla a neve. Olaszországban fehér változata is van, amelyben bordó erek futnak.

3. Természetes színezékként is bevethetjük, például sütemény készítéskor.

4. A cékla népszerűsítésére még fesztivált is rendeztek. Az elsőt 2016-ban, Szentistvánbaksán.

5. A cékla fogyasztása sajnos okozhat kellemetlen perceket is. Akár allergiás tüneteket is kiválhat, így érdemes óvatosan bánni vele. A fruktán is okozhat egészségügyi panaszokat, puffadást, görcsöket és akár hasmenést is. Így hát mértékkel kell fogyasztani.

6. A céklából még pálinka is készül. Ez tulajdonképpen egy zöldségpárlat. Nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat. Vagyis a cékla esetében azért nem beszélhetünk pálinkáról, mert az hivatalosan csak cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. De természetesen az ízélmény ezzel nem törődik, és akárhogy is nevezzük, a lényeg, hogy igazán finom.

7. Az ókori rómaiak afrodiziákumként gondoltak a céklára. Ennek az oka az lehet, hogy a céklában bór van, amely felelős a nemi hormonok termelődéséért. A régi bordélyházak falát gyakran díszítették céklát ábrázoló képekkel.

8. A benne lévő triptofántól jobb lesz a hangulatunk. Ezért igaz a mondás, miszerint "ha céklát eszel, boldog leszel".

9. A viktoriánus korban a nők előszeretettel használták vörös hajfestékként.

10. Ha beszínezi a ruhánkat, soha ne használjunk meleg vizet az eltávolítására! Hideg vízzel azonban el tudjuk tüntetni a ruhákból, ha pedig a kezünket színezte be, a citromleves kézmosás lesz a segítségünkre.

11. Segít az időskori demencia lassításában, és a stressz kezelésében is.

12. Akár még fagyit is készíthetünk belőle. Ehhez szükség lesz 3 db. közepes nagyságú céklára, 3 dl tejre, 6 dl tejszínre, 1 db. vaníliarúdra, 13 dkg porcukorra és 8 tojás sárgájára. Első lépésként mossuk meg alaposan a céklát, szárítsuk meg, majd fóliával letakarva tegyük egy órára 200 fokra előmelegített sütőbe, a sütőlapra.

Miután elkészült, hagyjuk, hogy kihűljön, majd hámozzuk meg. Az így előkészített céklából 16,5 dkg-ra lesz szükségünk, melyet daraboljunk fel. A tejet és a tejszínt tegyük egy lábasba, kaparjuk bele a vaníliarúd tartalmát, majd anélkül, hogy forrna, alacsony lángon kevergetve főzzük. Vegyük le a tűzről és szűrjük át, majd keverjük ki külön a tojás sárgáját és a cukrot, és óvatosan csurgassuk bele a tejes keverékbe. Adjuk hozzá a darabokra vágott céklát is. Habverővel keverjük az egészet csomómentesre. Tegyük fagyigépbe, vagy egy műanyag, mélyhűtésre alkalmas dobozba, és rögtön mehet is a mélyhűtőbe.