MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Ezeket kell enned, ha sokáig akarsz élni

Ezeket kell enned, ha sokáig akarsz élni

marieclaire.hu

A hosszú élet egyik titka egészen biztosan a táplálkozásunkban rejlik.

Azt már tudjuk, hogy egészséges táplálkozással meghosszabbíthatjuk az életünket, de mik a legfontosabbak, amiket minden nap érdemes enni?

A kulcsfontosságú ételek között természetesen elsősorban gyümölcsök és zöldségek szerepelnek, ezekből érdemes a hét mindegyik napján fogyasztani.
Fontos persze, hogy ezek mellett alapvetően is kiegyensúlyozott étrendünk legyen, illetve hogy naponta többször is kerüljön zöldség és gyümölcs a tányérra.

Bogyós gyümölcsök
Eper, áfonya, málna – mindegy melyiket választjuk, a lényeg, hogy ne hagyjuk ki a bogyós gyümölcsöket a mindennapokból! Ezek az édes, piros bogyók segíthetnek sokáig megőrizni szív- és érrendszerünk egészségét, ráadásul rengeteg vitaminnal és antioxidánssal támogatják szervezetünk működését. A Harvard kutatásából ráadásul az is kiderült, hogy a bogyós gyümölcsöket fogyasztó idősebb nők körében lassabb volt a kognitív hanyatlás, mint azoknál, akik nem ettek ilyeneket.

Leveles zöldek
A zöldségek között a leveles zöldek azok, amikből mindig érdemes a tányérra tenni. Az olyan zöldségek, mint a spenót vagy a fodros kel tömve vannak vitaminokkal és tápanyagokkal, ezért a szakértők szerint napi két étkezés alkalmával is jó ötlet lehet fogyasztani belőlük. Egyes kutatások szerint akár 20 százalékkal csökkenthetik a stroke kockázatát és a szívbetegségektől is védhetnek minket. Ha nem szeretjük a spenótot, együnk rukkolát, céklalevelet vagy mángoldot – különleges és ízletes fogásokat készíthetünk belőlük!

Keresztesvirágú zöldségek
A talán különös hangzású kategória legismertebb tagjai a brokkoli és a karfiol, de ide sorolhatjuk a káposztaféléket is. A lilakáposzta a benne található antioxidánsok segítségével hozzájárulhat például szemünk és agyunk egészségének megőrzéséhez, arról nem is beszélve, hogy mennyei, roppanós salátákat készíthetünk belőle! Egyes kutatások szerint a rendszeresen – jó esetben minden nap – fogyasztott keresztesvirágú zöldségek hozzájárulhatnak bizonyos rákbetegségek megelőzéséhez, ezért próbáljuk mindenképpen beépíteni őket az étrendünkben.

A zöldségek és gyümölcsök rendszeres, mindennapos fogyasztása mellett nem szabad kihagyni persze az olyan egészséges zsiradékokat tartalmazó ételeket, mint az olívaolaj vagy az olajos magvak, de az sem árt, ha gyakran kerül hal az asztalunkra. Alapvetően törekedjünk kiegyensúlyozott, változatos étrendre, és mellőzzük a feldolgozott élelmiszereket!