MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Ez már a szép (és veszélyes) új világ

Ez már a szép (és veszélyes) új világ

hvg.hu

Kilencmilliárd forintot utalt el csalóknak egy cég pénzügyese, akit deepfake technológiával csaltak tőrbe.

Egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják átverni az embereket a csalók, már teljes videókonferenciákat tudnak tartani ismerősnek tűnő arcokkal – így akár cégek munkatársait is megvezetve. Egy ilyen esetben most kilencmilliárd forintnak megfelelő 200 millió hongkongi dollár került illetéktelen kezekbe.

A deepfake olyan megoldásokat takar, amelyek kép-, hang- és videófelvételek létrehozását teszik lehetővé. Olyan anyagokét, amelyeken valódinak tűnő emberek szerepelnek olyan helyzetekben, amelyekben ők maguk sosem voltak, csak a mesterséges intelligencia nagyon jól imitálja őket. A szakértők évek óta figyelmeztetnek rá: az ilyen videók rendkívül hitelesnek tűnnek.
Jelen esetben abszolút meggyőző volt a deepfake: így verték át egy multicég pénzügyi munkatársát, akit 200 millió hongkongi dollár elutalására vettek rá – írja a CNN.

Az ügy egy olyan üzenettel indult, ami még a pénzügyi munkatárs számára is gyanús volt. Adathalászatra gyanakodott, mivel egy „titkos tranzakcióról” esett szó benne. Miután azonban videóhívást is folytatott a cég pénzügyi vezetőjével – valamint több, általa ismert személlyel –, már nem voltak kétségei. Az esetet a hongkongi rendőrség illetékese ismertette a helyi közszolgálati médiának.

Talán nem meglepő, de a szóban forgó hívás egyetlen résztvevője sem volt az, aki – valamennyien deepfake technológiával lettek meghamisítva.

A munkavállaló azonban ezt nem tudta, és miután úgy tűnt, hogy minden illetékessel egyeztetett, elutalta a mintegy 9 milliárd forintnak megfelelő összeget a csalóknak.

A hongkongi rendőrség szerint az ilyen típusú átverésekkel összefüggésben hat letartóztatás történt a közelmúltban. Hogy globálisan mekkora problémát jelent mindez, arról itt írtunk korábban.