MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Etikátlan adatgyűjtéssel vádolják a Google-t

Etikátlan adatgyűjtéssel vádolják a Google-t

metabro.hu

Beperelték a Google-t, amiért inkognitó módban is megfigyelik az embereket.

Az amerikai szaksajtó egyöntetűen számolt be a Google-t érintő legújabb vádról, ami alapján több millió felhasználó 5 milliárd dolláros kártérítési pert indított a vállalattal szemben.

Az érintettek ugyanis azt állítják, hogy a cég több saját fejlesztésű programjával, a Google Analitycs-el és a Google Ad Manager-el akkor is megfigyelték és gyűjtöttek személyes adatokat a felhasználókról, amikor inkognitó módban böngésztek.

A Google erre válaszolva eljuttatott egy nyilatkozatot a New York Times-nak, amiben kijelentik, hogy mindent megtesznek a vádak tisztázásáért, továbbá hangsúlyozták az inkognitó mód egyik sarkalatos pontját, amit a vállalat minden új privát ablak indításakor jól olvashatóan fel is tüntet.

A Chrome inkognitó módja megadja a lehetőséget a felhasználóknak, hogy eldöntsék, a böngészési előzményeiket és az adataikat az adott eszközön szeretnék-e tárolni. Ahogyan minden inkognitó módban nyitott új fülben kiemeljük, lehetnek bizonyos oldalak, amik gyűjthetnek és tárolhatnak személyes adatokat a böngészés során. – áll a Google hivatalos nyilatkozatában.

Ez természetesen azoknak lehet kellemetlen, akik ezidáig azt hitték, hogy az inkognitó módban folytatott kényes tevékenységük teljes egészében láthatatlan. Nos, nem az.

Erre a célra a Google 2019-ben állt elő a Chrome 74-el, amiben a felhasználóknak ténylegesen lehetősége van letiltani akár minden adatgyűjtést. Ezzel a megoldással vélhetőleg azért állt elő a keresőóriás, mert hasonló adatgyűjtési mizéria miatt számottevően váltottak a Chrome-nál sokkal biztonságosabb és megbízhatóbb böngészőkre.