MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Eszék, a legendák városa

Eszék, a legendák városa

startlap.hu/Cserdi Dóra

A horvátországi Eszék tökéletes hely kirándulni vágyóknak.

A városban lehetőség van hajókázásra, fürdőzésre, belekóstolhatsz Szlavónia legfinomabb fogásaiba és boraiba, emellett meg lehet tekinteni érdekes helyi látványosságokat is. Sőt, mindezt némi kerékpározással is megfűszerezheted, hiszen a helyszínek nagy részét bringával is megközelítheted. Eszék egyébként bármelyik évszakban ideális úti cél: tavasztól őszik izgalmas kulturális és gasztronómiai programokat, míg télen gyönyörű karácsonyi vásárt rendeznek Horvátország negyedik legnagyobb városában.

Az utazás előtt jó tisztában lenni azzal, hogy a helyi történelmi nevezetességekhez számtalan izgalmas anekdota társul. Ezek hitelessége természetesen megkérdőjelezhető, mégis érdemes időt szánni rájuk a városnézés során.

Az egyik legérdekesebb történet az eltűnt kincs legendája. A szóbeszéd szerint Napóleon pusztító európai hadjáratai alatt a Habsburg Birodalom kincseit hajókon szállították az eszéki erőd biztonságos falai közé. A veszély elmúltával az értékek bár visszakerültek az eredeti helyükre, egy láda azonban örökre eltűnt Eszéken, és azóta sem lehetett tudni, hogy hol van.

Eszéki erőd

És ha már Eszék egyik legjelentősebb épületéről esett szó: kincskeresés ide vagy oda, a helyi erődre mindenképp érdemes időt szánni turistaként. Az építése a 18. században kezdődött, és az 1720-as években készült el teljesen.

Az építmény ekkor Közép-Európa egyik legmodernebb katonai erődítményének számított.

Az idő mostanra sajnos nyomott hagyott az erődön, és így csak egy kis része maradt az útokorra. Az építménynek eredetileg például négy kapuja volt, ma viszont már csak egyet – a vízi kaput – kereshetik fel a látogatók.

Az épülethez egyébként kapcsolódik még egy legenda: a helyi feltételezések szerint a fal építését vezető von Beckers tábornok holttestét az erőd sáncaiban temették el.

Gyönyörű parkokban időzhetsz

Eszéket tartják az egyik legzöldebb horvátországi városnak, mivel a területén rengeteg gyönyörű parkba lehet belefutni. Sőt, a Dráva-parti várost horvát ökovárossá is nyilvánították, mivel a környezetvédelem és fenntartható fejlődés terén az eszékiek híresek az elkötelezettségükről. A helyi parkok tehát nemcsak szépek, de tiszták is.

Az eszéki erőd közelében található például a Tomiszláv király park (Perivoj kralja Tomislava), ahol gyönyörű környezet, juharfa sor, játszótér és asztalos padok is vannak. Érdemes felkeresni továbbá a horvát-magyar barátság szökőkútját is a parkban. A több mint 15 helyi park közül aSakuntala számít az egyik legszokatlanabbnak. 2022-ben a városlakók a legszebb parknak választották meg. A terület gazdag parkosított zöld terület tele van színpompás virágokkal, de igazi különlegességnek az itt felállított két szfinx számít.

Egy nő biciklizik Eszéken, a Sakuntala Park előtt.Eszéki kerékpározás a a Sakuntala előtt(Fotó: Eren Bozkurt /AFP)

A viszonzatlan szerelem kápolnája

Az eszéki Rómeó és Júlia legendája szerint egykor egy éjszakai strázsa során elkaptak egy fiatal férfit, majd megvádolták egy közelben elkövetett bűncselekménnyel. A fiú a történet szerint valójában a barátnőjével töltötte az éjszakát, de hogy megőrizze a lány jó hírét, bevallott egy olyan bűncselekményt, amelyet nem követett el. Amikor ezt a nő megtudta, el akarta mondani az igazat, de a férfit ekkora már felakasztották. Az anekdota emlékét ma az eszéki Kőkereszt kápolna (Kapelica kamenitog križa) – vagy ahogy az emberek néha nevezik, a viszonzatlan szerelem kápolnája – őrzi napjainkban.

Horvátország legnagyobb vízimalma a Dráván

Régebben sok malom működött a Dráván. Bár ezek leálltak a második világháború idején, a molnárszakma tiszteletére elindult a “Mlinarev put” projekt, melynek részeként létrehozták az eszéki malom mását. Ez Horvátország legnagyobb vízimalma, és a városközpont közelében helyezték el.

 A kicsik bátorságának emlékműve

1991-ben, amikor tankok vonultak az eszéki utcákra, Branko Breškić védő úgy döntött, hogy megpróbálja megállítani a szerb erőket. A férfi leparkolt a piros autójával az eszéki kereszteződés közepén, amit egy tank aztán kíméletlenül összetört. A jelenet azonban örökre megmaradt a helyiekben: Dávidhoz és Góliáthoz hasonlóan a kis vörös Fiát is a bátorság és az erősebb ellenséggel szembeni ellenállás szimbólumává vált.

A jelenetet ma egy olyan a Trpimirova és Vukovarska metszéspontjában található művészeti installáció örökíti meg, amelyben végül az autó győzedelmeskedik.

Szlavónia Múzeuma

A Szlavónia Múzeuma (Muzej Slavonije) Horvátország egyik legrégebbi múzeuma. A kiállítások általánosak, itt többek között régészet, néprajz, művészet és történelem területéről származó gyűjteményeket is meg lehet tekinteni. Az Essekiana gyűjtemény különösen figyelemre méltó, ami Eszék történetére, kulturális és társadalmi fejlődésére összpontosít.

Az eszéki Robin Hood

A 20. század elején egy Čaruga nevű bandita érkezett Eszékre. A férfi életéről, tetteiről és rablásairól számos legenda született. Čaruga idővel más tolvajokkal állt össze, akikkel együtt rabolta ki a gazdag eszéki polgárokat. A férfit végül halálra ítélték, az akasztása előtt pedig állítólag a „Viszlát nép, Čaruga utazik!” szavakkal búcsúzott. Čaruga egyesek számára Robin Hood, mások számára hétköznapi bandita, de mindenképpen érdekes személyiség, akinek az élete évtizedekkel később felkeltette a történészek és művészek érdeklődését. A sírja az eszéki Szent Anna temetőben van, a személye pedig már több könyvet és filmet is ihletett.

Macskarajongóknak

Van Eszéken egy szobor minden macskarajongónak. Pauline Hermann bárónő nemcsak humanitárius hírében állt, de igazi állatbarát is volt. A bárónő főleg a macskákat szerette, így az eszékiek szoborral és egy érdekes becenévvel emlékeztek meg róla: Macskaanya (Mačkamama).

 Egy furcsa golyó még furcsább története

A Županija utcában – a helyi színház épülete és a Županijska palača közelében – szembe tűnhet egy falba ragadt fekete gólyó is. A mostanra látványossággá vált golyót a feltételezések szerint véletlenül lőtték ki az erődből a XIX. században. Tekintettel arra, hogy az ágyúgolyót békés időkben lőtték, úgy vélik, hogy a katonák ágyúkkal játszottak egy jól sikerült este során.

Eszék a gasztronómia egyik fontos pontja is

Friss sajt, kulin (drága, különleges kolbászféle), sült szalonna, halpörkölt, ponty és harcsa specialitások, čobanac (bográcsos egytálétel), sataras (zöldséges pörkölt), káposzta, vadsültek, szilvás gombóc, csokoládé az eszéki gyárból – ezek mind kötelező elemei egy eszéki gasztrotúrának.

Ha pedig felfrissülésre vágysz, kóstold meg a fekete radlert is. Hiszen úgy tartják, hogy Eszék az első horvát sör szülőhelye. A borkedvelők pedig Szlavónia és Baranya híres borospincéiből válogathatnak, a legjobbak közt a pinot, a chardonnay, a merlot, no és persze a graševina szerepelnek.

A nyári hónapokban a helyiek és a vendégek szívesen látogatnak el Eszék nyilvános fürdőibe és uszodáiba. A legnagyobb és leglátogatottabb a Copacabana (Bazeni Copacabana), amely mellett egy rekreációs központ is található.

A Dráva mentén ideális sétákat lehet tenni, de mindenképp ajánlott kihasználni a helyi kerékpárútakat is. A városon haladnak át az Euro Velo 6 és Euro Velo 13 nevű bringaútak, így akár két keréken is könnyűszerrel bejárhatod Eszéket.