Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Energiatárolással éri meg

Energiatárolással éri meg

blikk

Mivel a napelemrendszer telepítése hosszú távra szóló beruházás, érdemes számolni.

A jelenlegi szabályozás szerint, aki 2024. január 1. után létesít háztartási méretű napelemes rendszert, már csak a kedvezőtlenebb bruttó elszámolás alapján használhatja azt. Energiatárolással és rendszer-optimalizálással azonban továbbra is megéri a napelemes beruházás.

Mivel a napelemrendszer telepítése hosszú távra szóló beruházás, érdemes számolni. Szenyán Endre, az A1 Solar Kft. ügyvezetője adatokkal támasztja alá, hogy a bruttó elszámolás esetén 20 év is lehet a megtérülési idő.
Akkor jár a legjobban a fogyasztó, ha a rendszere által megtermelt, de el nem használt energiát elraktározza, s amikor a napelemek termelése kisebb, mint a fogyasztás, akkor ebből vételez, nem pedig a szolgáltatótól. A fejlettebb inverter és akkumulátor-egység képes arra, hogy egy előre meghatározott programmal napközben előnyben részesítse az akkumulátor töltését és csak a felesleget táplálja vissza a hálózatba.
Tovább elemezve a napelemes rendszerek megtérülési mutatóit, a számok alapján egy hagyományos, körülbelül kétmillió forintos beruházással létrehozott 5 kW-os rendszer a korábbi, szaldóalapú elszámolás alapján 8-9 év alatt térül meg. Egy ugyanekkora hibrid inverteres rendszer kiépítése 5 kWh akkumulátorral nagyságrendileg 3 millió 200 ezer forint: ennek megtérülése a mostani jogi feltételek mellett, jó optimalizálással 13-14 évre tehető, ám a várhatóan magasabb energiaárak mellett ez a felére, harmadára eshet.