MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Energiafelhasználás fenntartható forrásból

Energiafelhasználás fenntartható forrásból

agrarszektor.hu

Svájc 2030 végére az üvegházakat már 80%-ban, 2040-től pedig 100%-ban megújuló energiaforrásokból kell ellátni.

Ez úgy érhető el, hogy termesztőlétesítmények energiafogyasztását két részre osztják: 80%-ban alapfogyasztás, 20%-pedig csúcsfogyasztás - és 2030-ra csak az alapfogyasztás ellátását kell nem fosszilis tüzelőanyagokból biztosítani. A csúcsfogyasztást biztosító rendszer 2040-ig még fosszilis energiát használhat, illetve üzemben maradhat az alapellátást biztosító rendszer mellett egy fosszilis biztonsági fűtőrendszer is az előbbi meghibásodásának esetére. Az átállást támogató állami program keretében minden vállalat átlagosan évi 30 ezer svájci frank (11,7 millió Ft), és a programtól évi 28500 tonna széndioxid-kibocsátáscsökkenést várnak - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Matija Nuic a Svájci Zöldségtermesztők Szövetségének (VSGP; Verband Schweizer Gemüseproduzenten) elnöke szerint hozzáadott értéket kell nyújtanunk. Ha be tudjuk mutatni a fogyasztóknak, hogy a svájci paradicsom vagy uborka energiafelhasználása fenntartható forrásból származik, az egy igen meggyőző érv lesz az értékesítés során. A termelőknek azonban elegendően hosszú átállási időszakot kell biztosítanunk. Pont ezért van szükség a mérföldkövekre: ezek hiányában ugyanis sohasem valósulna meg az átállás, sőt, talán még észlelhető előrelépés sem történne.

https://www.agrarszektor.hu/fenntarthatosag/20230204/svajc-meglepte-durva-ami-az-uveghazakkal-tortenik-hamarosan-az-orszagban-42236