MENÜ
2024. május 10.
Ármin, Pálma
Emmy-díj: Gera Marina a legjobb színésznő

Emmy-díj: Gera Marina a legjobb színésznő

hvg.hu

Gera Marina az Örök télben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznő díját.

Első alkalommal fordult elő, hogy Magyarországról egyáltalán jelöltek alkotást e rangos nemzetközi televíziós versenyben. A másik magyar jelölt, a legjobb tévé-minisorozat kategóriában indult Trezor című tévéfilm nem kapott díjat.

Gera Marina néhány órával a díjátó előtt a hvg.hu-nak azt mondta, nem fog sírni akkor sem, ha nem ő nyer, de dolgozni szeretne: „szeretném, ha ezzel a jelöléssel itthon és esetleg nemzetközi színtéren kiérdemelnék lehetőségeket”.


Gera Marina az Örök tél című filmben

„A film komoly, súlyos témát dolgoz fel. Két hónapot készültem rá. Minden családban van ilyen történet, mégis ez egy elhallgatott tabutéma, hiszen a málenkij robotról nem lehetett beszélni. Néztem dokumentumfilmeket, riportokat, de a személyes történetben nekem arra kellett koncentrálnom, hogy felépítsem magamban mindazt, ami az én karakteremhez tartozik – a vallásos viszonytól kezdve az anyaságig. Azt nem tudom elképzelni, milyen lehet a Gulágon, de azt igen, milyen lehet, ha az ember nem láthatja a gyerekét, és azt sem tudja, mikor találkozhat vele újra” – mondta a filmről és a forgatásról.

Mindkét mű forgatókönyvét Köbli Norbert írta, és mindkettő producere Lajos Tamás.

A New York-i Hilton szállóban tartott díjátadón a legjobb dráma kategóriában a brit BBC televízió McMafia című alkotása nyert, a legjobb vígjátéknak a brazil Az utolsó macskajaj (The Last Hangover) című komédiát ítélte a zsűri, a legjobb dokumentumfilmnek pedig a holland Bellingcat – Igazság egy igazság utáni világban című alkotás bizonyult. A biztonságos kikötő című ausztrál mű a legjobb minisorozat díját nyerte el. Haluk Bilginer török művészt a legjobb férfiszínészként ismerték el.

A Nemzetközi Emmy-díjat kiadó Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia (IATAS) kitüntette a CNN amerikai hírtelevízió és a PBS amerikai közszolgálati televízió műsorvezetőjét, Christiane Amanpourt, valamint díjazta az amerikai HBO csatorna Trónok harca című, több mint 200 országban vetített televíziós sorozatának két rendezőjét, David Benioffot és D.B. Weisst is.