MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Emlékezés Fáskerty Gáborra

Emlékezés Fáskerty Gáborra

Takács Zsuzsa • fotó: Fastron Hungary Kft.

„Tegyünk róla, hogy a vállalkozói szelleme tovább éljen a vállalatnál!”

Világpolgár volt, miközben a szíve mindig Magyarországért dobogott. 92 éves korában elhunyt Fáskerty Gábor, a tolnai Fastron Hungária Kft. tulajdonosa, akinek nevét és szellemiségét is őrzi Tolna megye egyik legjelentősebb vállalkozása. Kontinenseken átívelő cégcsoport megalapítója, számos társadalmi elismerés, városi kitüntető cím birtokosa, ám ennél is többet mond el, hogy milyen sok ember életére, gondolkodására volt hatással. Kreatív szellemisége, tudása, nyitottsága, és az a bölcsesség, amivel a legbonyolultabb dolgot is egyszerűen, érthetően tudta elmagyarázni, kitörölhetetlen az őt ismerő munkatársak életéből.

’56-os menekült, majd gyárigazgató

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait. A Budapesti Műszaki Egyetemen kapott villamosmérnöki diplomával, majd a Tungsramnál szerzett fejlesztőmérnöki tapasztalattal 1956-ban hagyta el az országot, Bécsen át Németországba ment. 1957 áprilisától Münchenben a Siemens Halske vállalatnál kezdett el dolgozni fejlesztőmérnökként, majd a félvezetőgyártás területén igazgató lett. Bár korábban is voltak újításai, itt sikerült igazán kibontakoztatni kreativitását, nevét egy sor újítás és szabadalom őrzi. A ,70-es években a Siemens gyáralapítással bízta meg Szingapúrban, ezt követően a Nordmende vállalatnak alapított egy televíziógyárat Malajziában, Penang szigetén. Ezután merész ugrásra vállalkozott, 1978-ban Penangon saját céget alapított elektromos alkatrészek (induktivitások) gyártására. A ,80-as évek közepén költözött Németországba, Ottobrunn-ba, ahol az európai piac kiszolgálására nyitott kereskedelmi irodát.

Két élete volt: az egyik a Fastron előtt, és egy a Fastronnal

A rendszerváltás után tért haza Magyarországra, 1992-ben megvásárolta a tolnai Gép és Műszeripari Szövetkezetet. Fia, Fáskerty Félix úgy fogalmazott búcsúztatójában: „Nekem úgy tűnik, mintha két élete lett volna: egyik a Fastron előtt, és egy a Fastronnal.”

Aktív és fáradhatatlan volt 2012-ig, csak betegsége szakította meg addigi lendületét. A következő időszakban még részt vehetett vállalatainak 35 és 40 éves jubileumi ünnepségein, betegségét követően is érdeklődéssel és szellemileg tisztán követhette cégeinek fejlődését, eseményeit. A vezetést fiának, Félixnek adta át, aki édesapja örökségét hasonló mentalitással folytatja. Sokatmondóak a szavai: „Apaként mindig csak a legjobbat akarta nekem, megbízott bennem, hogy átengedheti a vállalatot. Jobb főnököt nem is tudtam volna elképzelni magamnak, elengedett, hagyta, hogy a magam útját járjam.”

„Egy félórás beszélgetés, felért egy féléves szemeszterrel”

A személyisége ma is érezhető a falak között. Kovács Krisztián, a Fastron Hungária Kft. ügyvezető igazgatója így emlékezik: – Imádott itt lenni. Szerette Tolnát, a halászlevelet, a közösséget, aktívan dolgozott a nyolcvanas éveiben is. Az első találkozásunkra is jól emlékszem. Nagyon jó emberismerő volt, és ha valakivel beszélgetett, valóban figyelt rá, minden érdekelte, és megjegyezte a hallottakat. 

A cégvezető fiatalon került a felelősségteljes munkakörbe, de végigjárta a ranglétrát. Beszerzőként kezdett, majd kétévente különböző munkakörökben dolgozott, úgy fogalmaz: továbbviszik a Fastronos szellemiséget. Fejlődési, továbblépési lehetőséget adnak a fiataloknak, hogy kreativitásukat kibontakoztassák. Fontos, hogy a kollégák kilépjenek a komfortzónából, ez innovációs ötleteket, újításokat eredményezhet. A másik oldalon azonban tapasztalják a fiatalok türelmetlenségét, amit egyensúlyba lehet, és kell hozni – mondja az igazgató, majd így folytatja: 

– Nagyon sokat tanultam Fáskerty úrtól a heti rendszerességgel megtartott megbeszéléseken. Ma tréningnek, vagy coachingnak mondják, de ő beszélgetett. Volt egy példája, amit sajnos nem tudok olyan jól megfogalmazni, mint ő. Ha egy pohár vízben forráspontot szeretnénk elérni, akkor nem elég a 80 Celsius-fok. Hozzá kell tenni a plusz 20 Celsius-fokot. De hogyan? Ezt kell megtanulnunk az életben és a vállalkozásban. Ő tudta, hiszen szabadalmak, újítások, a családi élete és a nulláról felépített cégcsoportja bizonyította. Emellett egyszerű és közvetlen ember maradt, büszke vagyok rá, hogy tanulhattam tőle.

Életeket változtatott meg

Szakmai tanítójáról még csendesen hozzáteszi: – Fáskerty Gáborral egy félórás beszélgetés felért egy féléves szemeszterrel. Világszerte nagyon sok ember, rengeteg család életére volt hatással. A Fastronos kollégákkal igyekszünk megfelelni a végakaratának: dolgozunk azért, hogy a vállalkozói szellemiség tovább éljen a vállalatnál.