MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Elnöki vita helyett verbális utcai harc

Elnöki vita helyett verbális utcai harc

hvg.hu

Példátlan személyeskedésbe és káoszba fulladt Trump és Biden első tévévitája.

Az USA és a világ döbbenten követte Donald Trump és Joe Biden szócsatáját, amelyen képtelen volt úrrá lenni az amerikai televíziózás egyik legkeményebb interjúkészítőjének tartott moderátor. A két elnökjelölt időnként verbális utcai harcosok módjára esett egymásnak, a nézők semmivel sem tudtak meg többet kettejük programjáról, hatalmas dózist kaptak viszont egy bizarr politikai valóságshow-ból, ami a következő heteket-hónapokat jellemzi majd.

Amerika nem ezt érdemli – ez volt a gyors ítélet Donald Trump republikánus elnök és kihívója, Joe Biden volt demokrata alelnök első, 90 perces tévévitájáról, amelyet Clevelandben tartottak. Az elnök politikájával amúgy szimpatizáló The Wall Street Journal napilap szerkesztőségi véleményében nevezte fiaskónak az eseményt, amelyről szerintük amerikaiak milliói kapcsoltak el az első félóra után, s ezt ők is megtették volna, ha nem lett volna a feladatuk követni. Mint írják, még az – előre megkoreografált műverekedést produkáló – pankrátorok is inkább tűnnek elnöki viselkedésűnek, mint a két vitapartner (Trump, még tévészereplő milliárdosként maga is beszállt a World Wrestling Entertainment cirkuszába 2007-ben).

A vita leginkább egy politikai Jerry Springer Show-ra hasonlított, amelyben két, egyre dühösebbé váló, egymás szavába vágó öregúr esik egymásnak, mert képtelenek bármiben is megegyezni a telekvitájuk miatt. Míg a 2018-ig, 27 éven át futó, jellemzően buta és agresszív embereket a stúdióba ültető műsor – aminek nagyságrendekkel szolidabb magyar változata volt a Mónika show – időnként kisípolandó obszcenitásokba és fizikai erőszakba torkollott, Clevelandban a két politikus csak szóban esett egymásnak, s az indulatok az idő előrehaladtával ott is elszabadultak. A közös a két élményben a döbbenet, ahogyan a néző figyelhette az anyanyelvüket törve beszélő lecsúszottak, illetve a világ vezető hatalmának irányításáért küzdők – a civilizált vita szabályait persze más-más módon és mélységben áthágó – verbális ámokfutását, aminek a tempóját egy elszabadult Trump diktálta.

Négy éve még csak a normától eltérő volt Trump fellépése a Hillary Clintonnal folytatott tévévitákban, de már akkor látszott, hogy eltűnt az a fajta politikusi viselkedés, amely Ronald Reagan és Walter Mondale 1984-es, tréfálkozással és közös nevetéssel fűszerezett, George W. Bush és Al Gore 2000-es, tényekkel és programpontok ütköztetésével izgalmassá tett vagy Barack Obama és John McCain 2008-as, a nézeteltérések ellenére kölcsönös tisztelettel folytatott összecsapását jellemezte.