MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Ellenáll a karcolásnak, a napnak és szabadon színezhető

Ellenáll a karcolásnak, a napnak és szabadon színezhető

autopro.hu

Az ajtók belső kárpitozása egy olyan terület, ahol egyszerre mind a négy alapanyag használható..

 

A PP EP317R UV nevezetű vegyület mindemellett remek mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, valamint gyakorlatilag végtelen számú színezési lehetőséget nyújt.

Az anyagnak három „testvére” is van, melyek mindegyike hasonló, ám specifikus applikációkhoz igazított tulajdonságokkal rendelkezik. A négy vegyület a fejlesztő vállalatok által „Complus koncepció”-nak nevezett anyagkoncepció részeit alkotják.

Az új vegyületcsoport kifejlesztéséhez egy autógyártóval folytatott beszélgetés vezetett – magyarázta Anette Munch Elmér, projektmenedzser. A világ egyik legnagyobb autógyártójának számító vállalat olyan gyári új, illetve újrahasznosított anyagokon alapuló vegyületeket keresett, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Normál esetben egyes applikációkhoz csak újonnan gyártott műanyagok használhatóak, míg más esetekben az újrahasznosított anyagok nyújtják a legjobb megoldást – fejtette ki.

Ideális alkalmazási terület az ajtó kárpitozása

Az ajtók belső kárpitozása egy olyan terület, ahol egyszerre mind a négy alapanyag használható. Az ajtók belső borítása több műanyag elemből épül fel, melyek mindegyikének más-más elvárásoknak kell megfelelnie.

Az ajtókárpit kettő, durva fizikai igénybevételnek és UV-fények kitett része az ajtózseb, valamint az azt körülvevő függőleges felületek, melyeket sokféle színben, gyakran szemcsés textúrájú anyagból készítenek. Itt a POLYfill PP EP317R UV vagy annak alternatívájának, az újrahasznosított anyagokból készült REZYcom használata javasolt.

A könyöklő és a panel felső felének függőleges felületei gyakran fóliával, fabetéttel vagy bőrrel borítottak. Itt a színezhetőséggel és ellenállósággal kapcsolatos követelmények jellemzően alacsonyabbak, így itt az anyagcsoport kettő másik vegyülete használható, melyek egyike újrahasznosított anyagokon alapul.

Nagy rugalmasság, könnyebb fejlesztés
Mivel a négy vegyület tulajdonságai nagyjából azonosak, a fejlesztés során nem okoz gondot egyiknek a másikkal helyettesítése – írja a PlasticPortal.eu. A helyettesítés úgy történhet meg, hogy a tervezett műanyag alkatrészek alakját nem kell megváltoztatni, hogy megőrizzék a kívánt fizikai tulajdonságokat, például a szilárdságot. Ez a felcserélhetőség idő- és költségmegtakarítást is jelent.