Tam_Bau
MENÜ
2024. május 9.
Gergely
Ehető gyomnövény a kövér porcsin

Ehető gyomnövény a kövér porcsin

agroinform.hu

Bár a kertészeti kultúrákban gyomnövénynek tartják, mégis számos jótékony hatása ismert.

A kövér porcsin vagy porcsinka, porcsin keserűfű mind ugyanaz a növény a köznyelvben és igen megosztó növény. Van, aki szereti, salátába is teszi, van aki növényi ázalékoknak alapjaként használja, mások irtják mindennel, amivel csak tudják. De valójában mit kell tudni a porcsinkáról?

A kövér porcsin (Portulaca oleracea) a porcsinfélék családjába tartozó növényfaj. Ázsiában őshonos, de a meleg, mérsékelt éghajlaton mindenhol előfordulhat.

A legjellegzetesebb a hazai gyümölcsösök talajfelszínén találkozni vele nagy tömegben és az olyan kertekben, veteményesekben, ahol a talajfelszínt teljesen gyommentesen próbálják tartani.

Véletlen?

A kövér porcsin képes gyökérzetével megfogni a talajt és vaskos, húsos leveleivel összegyűjti a nedvességet, igazi pozsgás hajtásrendszert nevel. Pozsgás mivoltának köszönhetően a legaridabb talajokon is megtelepszik. Bár a kertészeti kultúrákban gyomnövénynek tartják, mégis számos jótékony hatása ismert.

Mit mond a népgyógyászat?

A régi korokban a gyógynövénykönyvek gyakran emlegették, elsősorban a szív- és érrendszeri bántalmak ellen. Egyes feljegyzések szerint az öregedés lassítására is alkalmazták.

Mivel megelőzésre volt hivatott, így érdemes utánajárni, milyen hatóanyagokból és vitaminokból áll valójában?

A kövér porcsin az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény. Ez azért is érdekes nekünk, mert ezen zsírsavak egyébként a halolajban fordulnak elő. Viszont a halolajok esetében mindig kérdés volt a nehézfémek jelenléte, mely a porcsinka esetében nincs. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást tulajdonsága is.

Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat.

Ásványi sókat is tartalmaz, mint például a kalcium, kálium, magnézium, foszfor. Mézgája lágyító hatású, frissítő, sebgyógyító, víz- és féreghajtó. A régi leírások alapján elrágva erősíti a foggyökereket és megszünteti a fogínyvérzést.

Ha még nem győztem meg mindenkit arról, hogy a kövér porcsin valójában nem megfelelő helyen van a gyomok között, akkor további érvem, hogy kiváló növényi ázalékok, erjesztett levek készülhetnek belőle.

Növényi levek a kertben

A köztudatban leginkább a csalán van és még pár másik gyomnövény, mint az erjeszthető levek alapanyagai, de a porcsin keserűfű gazdag huminsavban is, amit növényi ázalékkal tudunk kinyerni belőle. Egy nagy hordót tömjünk meg porcsinkával, majd öntsünk bele vizet és fedjük le. Hagyjuk állni pár napig, néha kevergessük meg, gyakorlatilag ugyanúgy, mint a csalánlé esetében. Amikor már nem habzik és kezd kellemetlen szaga lenni, szűrjük le és tápanyagként juttasuk a növényeinkre. A makro- és mikroelemek kiáznak belőle, a huminsav is elérhető és felvehető formában lesz a növényeink számára.