MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Egyszerűbb és olcsóbb lehet a C-és D-kategóriás jogosítvány megszerzése

Egyszerűbb és olcsóbb lehet a C-és D-kategóriás jogosítvány megszerzése

atv.hu

Óriási változás jöhet a jogosítványoknál itthon.

A legújabb jogszabály-módosítással a kormány jelentősen megkönnyítené azok dolgát, akik meg akarják szerezni az autóbuszok vezetéséhez szükséges D-kategóriás jogosítványt – írja az Infostart.

A tervek szerint ha valakinek már megvan a B-kategóriás, tehát autóvezetéshez szükséges jogosítványa, akkor azonnal jelentkezhet a buszvezetői tanfolyamra és le is vizsgázhat – nem lesz szükség a C-kategóriás, nehézgépjárművekre való jogosítványra. A tervezett újítás azonban még nem fejeződött be teljesen.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) Telexnek annyit válaszolt, hogy csak a szabályok módosítása után lehet jelentkezni az új képzésre, illetve miután a közlekedési hatóság kihirdeti az új tantervi és vizsgakövetelményeket. Ezekről a minisztérium csupán annyit árult el a lapnak, hogy a jelentkezők a jövőben a rutinfeladatok gyakorlásakor tanulhatják majd a korszerűsített járműellenőrzési és üzemeltetési tananyagot is.

Egy másik fontos aspektus azonban a jogosítvány árának csökkenése. Jelenleg még kötelező a C-kategóriás jogosítvány megszerzése, ami a képzési és vizsgadíjakkal együtt akár 400-450 ezer forintba kerül, a vágyott D-kategóriás pedig szintúgy ennyibe. Az ÉKM szerint ugyan az új szabályozással emelkedő óraszámok miatt ez utóbbi minimálisan drágulni fog, viszont összességében így is sokkal olcsóban és rövidebb idő alatt lehet megszerezni a D-kategóriás jogosítványt.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára, Dittel Gábor azonban úgy véli, hogy az új szabályozás és a könnyített feltételek sem oldják meg a szakmán belül dúló munkaerőhiányt.

https://www.atv.hu/belfold/20230213/oriasi-valtozas-johet-a-jogositvanyoknal-itthon