Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Egyedülálló mintázat a tájban

Egyedülálló mintázat a tájban

termeszeti.hu

A csónakkal megközelíthető házikók régiója.

A Loosdrecht-i szigetvilág valójában sekély, összekötött tavacskák, csatornák rendszere. A Hollandiában, Utrecht tartományban található terület Amszterdamtól délre fekszik. A középkorban ezt a régiót egy hatalmas tőzegláp borította, ami túlságosan nedves volt mezőgazdasági célokra. Ugyan megpróbálták a mocsaras területeket lecsapolni, de a 17. században mindenféle agrártevékenységgel felhagytak, helyette bányászni kezdték a tőzeget.

A tőzeg részben bomlott növényi maradványokból és szerves anyagból áll és kiváló tüzelő. Kitermelése Loosdrecht-ben még az 1630-as években kezdődött. A tőzeget a vízfelszín alól kortorták és a szomszédos partokon hagyták száradni. Így alakult ki a tájra jellemző kép, hosszú vágásokkal és partszakaszokkal.

Mivel a tőzegbányászat sokáig folytatódott, a partok egyre kisebbek lettek, a szél és a víz pedig tovább erodálta azokat. A bányászat egyre jobban mélyítette a hosszú, árokszerű vágatokat, egészen addig, amíg a talajvíz el nem borította a területet, így létrehozva a keskeny szigetek világát.

 

 

Napjainkban üdülők és változatos vízi sportolási lehetőségek várják az idelátogatókat.

Forrás: www.amusingplanet.com