Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Egy különleges város, amit sziklák közé építettek

Egy különleges város, amit sziklák közé építettek

erdekesvilag.hu

Setenil de Las Bodegas egy spanyolországi kisváros, mely Cádiz tartományban található.

A város a nevét az egykor virágzó borászata után kapta. Igazán különleges Andalúzia fehér falvai (pueblos blancos) között, mely arról nevezetes, hogy épületei egy szikla kiszögelléseibe vannak építve. A város a Rio Trejo mentén húzódik.

A modern Setenil egy mór erődvárosból jött létre, még a 12. században. A mórok kezdték a sziklába vájva megépíteni otthonukat, hogy az természetes erődítményként megvédje a várost. Azonban számos bizonyíték miatt arra lehet következtetni, hogy Setenil már sokkal korábban lakott terület volt.

 

Ezt bizonyítják a közelben található barlang lakóhelyek és társadalmak, melyek emlékei Cueva de la Piletanál, Rondától nyugatra találhatóak. Az erődváros egy látványos védelmi hely volt az arab időszakban, mely számtalan alkalommal állt ellen a keresztes hadak támadásai idején, mielőtt végleg leigázták a katolikus hatalmak 1488-ban.

 A város neve Setenil de las Bodegas a 15.században alakult ki, amikor a keresztény telepesek szőlőültetvényeket telepítettek az oliva és mandula ültetvények mellé. Két ültetvény még mindig hoz termést, azonban a többi európai szőlőültetvény elpusztult egy rovarjárvány következtében az 1860-as években, az egykor virágzó pincészetek pedig bezártak.

 

A következő század során Setenil a húsipari termékei miatt szerzett magának hírnevet, különösen sertéshúsáról ismert. Emellett számos cukrászda, bár és étterem is található a városban, melyek szintén kitűnő színvonalúak, a régió legjobbjai közé tartoznak.