Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Egy euróért árulják a házakat a vírusmentes olasz kisvárosban,Calabria tartományban

Egy euróért árulják a házakat a vírusmentes olasz kisvárosban,Calabria tartományban

sokszinuvidek.24.hu

A cél az, hogy megállítsák az elnéptelenedést.

A világjárvány miatt a turizmus lényegében egy időre megszűnt létezni a Földön, és ezzel együtt a potom összegért árult olasz házak iránti kereslet is hatalmasat zuhant. Mára viszont az egyeurós ingatlanok ismét megjelentek a piacon, ráadásul az ajánlatok jobbak, mint valaha, írja a CNN Travel.

Cinquefrondi, az ország déli részén fekvő Calabria régiójának egyik kistelepülése koronavírus-mentes városnak keresztelte el magát, miután egyetlen fertőzött sem volt helyiek között, ezt a státuszt pedig úgy próbálják meg kihasználni, hogy egyetlen euróért, átszámítva körülbelül 350 forintért kínálják a házakat.

A cél az, csakúgy mint az összes többi hasonló akciót hirdető falunál, hogy megállítsák az elnéptelenedést. Cinquefrondiban Michele Conia polgármester olyan komolyan veszi az ügyet, hogy még nevet is adott neki: ez a Szépség Operáció.

A missziónk egyik legfontosabb részét képezi, hogy az elhagyatott házaknak új tulajdonost találtunk, ezáltal visszanyerjük a településünk elvesztett részeit – mondta a lap megkeresésére. Mint fogalmazott, Németországban nőtt fel, ahová a szülei emigráltak, majd ő hazatért, hogy megmentse a szülőföldjét. Az elmúlt években túl sokan költöztek el innen, és üres házakat hagytak maguk mögött. Nem adhatjuk meg magunkat - tette hozzá Michele Conia.

Bár a 6500 fős kisvárost bámulatos táj öleli körbe az Aspromonte Nemzeti Parkban, a tengerpart mindössze 15 percre van autóval, a romos házak sokat rontanak a látképen.

Cinquefrondiban senki nem kapta el a koronavírust a járvány alatt, és pont abban a régióban fekszik, ahol a legalacsonyabb a fertőzöttségi ráta. Emellett az ajánlatuk is kicsit más, mint a többi.

Míg a többi település jellemzően úgy árulja egy euróért a házakat, hogy ötezer eurót kérnek mellé letétre arra az esetre, ha három éven belül nem sikerül felújítani az épületet, Cinquefrondi vezetése csak évi 250 eurót rak el egészen a munkálatok végeztéig.

Ugyan az új tulajdonosokat akár 20 ezer euróra is büntethetik, ha három év alatt nem készülnek el, a tapasztalatokból kiindulva ez egy-két évnél többet amúgy sem vesz igénybe, tehát aki komoly szándékkal érkezik, kényelmesen felújíthatja az ingatlanját. Ez csak egyfajta biztosíték arra vonatkozóan, hogy a vevő komolyan áll a projekthez. Az éves díjunk rendkívül alacsony, és 10-20 ezer euróért már fel lehet újítani egy épületet – fogalmazott.

Az egy euróért kapható házak 40-50 négyzetméteresek, a méretük miatt pedig tovább csökken a felújítási idő is. Mindegyik Cinquefrondi történelmi negyedében található, és pazar kilátást nyújtó erkéllyel felszereltek.

Ezek főleg gazdáké, juhászoké, kézműveseké és tímároké voltak annak idején. Jelenleg körülbelül egy tucatot dobtak piacra belőlük, de legalább 50 áll üresen. Emiatt ha nagyobb lesz az érdeklődés, azokra is ki fogják terjeszteni az akciót. Ezzel egyidejűleg egyébként nemrégiben felújított ingatlanokat is lehet vásárolni relatíve alacsony áron.

A település neve egyébként magyarra fordítva annyit tesz: az öt falu. Ez arra utal, hogy a görög és bizánci eredetű településeket a középkorban összevonták. Cinquefrondi infrastruktúrája a közelmúltban komoly fejlődésen ment keresztül, az utakat, parkokat, régi szökőkutakat és még a templomot is restaurálták.