MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Egészséges, kalóriaszegény és finom

Egészséges, kalóriaszegény és finom

eletforma.hu

A császárkori rómaiak – a leírások szerint – igen kedvelték a fölséges eledelnek titulált spárgát.

Itt a spárga szezonja! Ami az ókori Rómában még csak a kiváltságosok eledele volt, mára egyszerűen beszerezhető a boltokban, piacokon. Sokan még mindig idegenkednek attól, hogy felvegyék az otthoni étlapra, pedig roppant egyszerű elkészíteni.

A császárkori rómaiak – a leírások szerint – igen kedvelték a fölséges eledelnek titulált spárgát. Az egyiptomiak és a görögök már egy, minden bizonnyal vadon növő elődjét is fogyasztották. Hippokratész sokrétű gyógyhatásáról írt. A kínai és indiai orvoslásban afrodiziákumként tartották számon.

Európában a középkorból nem maradt feljegyzés a spárga felhasználásáról, XIV. Lajos, a Napkirály hozta újra divatba. Nagyjából ekkor bukkan fel Magyarországon is. Bornemissza Anna erdélyi fejedelemasszony szakácsa szerint a spárgasaláta a legjobb borsólében fonnyasztva, írósvajjal és borssal. Igazi népszerszerűségre a spárga csak a 20. században tett szert. A legnagyobb mennyiség Németországban fogy, évente 13 ezer tonna. A spárgát egyes helyeken csirágnak, verébfűnek vagy nyúlárnyéknak is hívják.

Fehér vagy zöld

Itthon jellemzően kétféle spárgát találunk az üzletekben, a piacokon, a fehéret és a zöldet. A fehér spárgát 30-35 cm magas földtöltésekben, bakhátak alatt termesztik, ezért is fehér. A zöld spárga a föld felett nő, így a napsütés hatására klorofill képződik a növényben – ettől kapja üde zöld színét. Utóbbinak erőteljesebb az íze, zamatosabb. Mindkét fajta spárgának legfinomabb része a csúcsa, a zsenge rügy.

Gyógyító hatású

A spárga préselt leve kiváló vértisztító és bőrszépítő hatású. A növény folsavban, ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag. Erős vízhajtó és méregtelenítő, akár a vesekövet is képes kihajtani. Ideális lúgtartalma helyreállítja a vér sav-bázis egyensúlyát. Ha kúraszerűen fogyasztják, csökkenti, de akár meg is szüntetheti a reumatikus és köszvényes fájdalmakat. Elpusztítja a vírusokat és a rákkeltő anyagokat, serkenti a máj- s a veseműködést. A spárgában található bőséges rosttartalom kitisztítja a bélrendszert, és nem mellesleg nagyon kevés kalóriát tartalmaz.

Mire figyelj, ha spárgát vásárolsz

Egy finom spárgás étel elkészítésének legfontosabb feltétele a friss alapanyag. A szárak fényesek, egyenletesek legyenek, ne legyen rajtuk barna folt. Ha belenyomjuk a körmünket és az gumis érzetet, ad, behorpad, akkor az a növény már nem friss. Figyeljünk arra, hogy a spárga csúcsa, feje ne legyen elszíneződve, berepedezve.